Sport

98 éves Tarics Sándor, a legidősebb olimpiai bajnok

Ünnepel az 1936-os berlini nyári játékokon győztes, hat évtizede San Franciscóban élő nemzetközi hírű építészmérnök, vízilabdázó.

“Szerencsére kutya bajom, jó a látásom, a hallásom, legfeljebb ha hosszabb sétára indulok, viszek magammal sétabotot arra az esetre, ha netán megszédülnék” – adott gyors “orvosi jelentést” magáról az olimpiai aranyérmesek doyenje, Tarics Sándor, aki nemrég értesült arról, hogy korelnök lett.

“Az általam alapított belvedere-i teniszklubban szólt valaki, hogy olvasta a nevemet egy olasz kerekes halálhírével kapcsolatban. Jómagam tudtam, hogy az 1932-ben győztes Attilio Pavesi 101 évével a legidősebb a bajnokok között, most viszont már én vagyok a lista élén. Korábban rendszeres úszással, még korábban tenisszel tartottam magam karban, mostanra maradt a gyaloglás, minden reggelemet azzal kezdem, hogy elballagok a közeli postahivatalba az újságokért.”

A Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott, Amerikába 1948-ban kivándorolt, majd ott a földrengésbiztos épületek tervezésével világhírt szerzett Tarics Sándor a hatvanas évektől egyre gyakrabban látogatott haza, és idén is szeretett volna Magyarországra utazni. Különösképpen azért, mert ez évben volt 75 esztendeje, hogy mérnökké avatták, de a jubileum alkalmából tartott budapesti ünnepségre végül nem tudott eljönni.

A gyémánt diplomáról azonban nem maradt le: “elküldték nekem, olyasmi, mint az eredeti 1936-os, nagyon szép” – mondta, megemlítve, hogy 98. születésnapjára, amelyet amúgy családi körben feleségével, fiával, lányával és az unokákkal ünnepel egy étteremben, elhozza neki a Los Angeles-i magyar konzul az állami kitüntetését is. “Érdeméremmel tiszteltek meg” – fűzte hozzá.

Átvett elismerés
Átvette csütörtökön a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Tarics Sándor egykori vízilabdázó. A nemzetközi hírű építészmérnöknek Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul nyújtotta át a magas magyar állami kitüntetést.
A főkonzul az észak-kaliforniai Belvedere-ben található otthonában kereste fel Tarics Sándort, aki pénteken ünnepli 98. születésnapját.
Bokor Balázs főkonzul elismeréssel szólt arról, hogy az idős mérnök ennyi év után is tudatosan megőrizte magyarságát, ezzel is példát mutatva a hazájuktól távol élő magyaroknak identitásuk megtartásának fontosságából.
A mérnök még a hetvenes években fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a földrengések erejét, így a felhőkarcolók, hidak nem dőlnek össze.

A magyarságát rendületlenül őrző, anyanyelvét ma is tökéletesen használó Tarics kitért rá, hogy roppant büszke a köztársasági elnökké választott Schmitt Pálra, az olimpiai bajnoktárssal a hatvanas évek óta kitűnő a kapcsolata, és úgy fogalmazott, hogy személyében kitűnő ember került az államfői tisztségbe. Arról is beszélt, hogy ha az idei magyarországi vizitje elmaradt is, másik nagy álma megvalósításáról semmiképpen sem szeretne lemondani:

“Ott akarok lenni a jövő nyári, londoni olimpián, remélem, hogy a MOB meghív – ígéretem van rá -, és akkreditációt is szerez nekem.” Az egykori válogatott center természetesen nyomon követte az év legfontosabb pólós eseményét, a kínai világbajnokságot is, méghozzá a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján, az internet segítségével.

“Azt persze csak a jóisten tudja, hogyan szerepelünk majd Londonban. Én pár aranyban bízom, nyolcat-tízet nyerni már nem lehetséges, nagy a konkurencia. Vízilabdában meglehet az eredménye a kemény munkának, Kemény Dénes érti a dolgát. Persze, pici szerencse is kell, s akkor a magyar válogatott megint, sorrendben negyedszer is olimpiai bajnok lehet. Jó lenne ezt személyesen, ott a helyszínen látni…”

Tarics Sándor
Születési hely és idő: Budapest, 1913. szeptember 23.
Lakóhely: San Francisco, Egyesült Államok
Klubjai: Óbudai Torna Egylet (1927-31), MAC (1931-45)
Jelentősebb sporteredményei: olimpiai bajnok (1936, Berlin), háromszoros főiskolai világbajnok (1933, 1935, 1937), 6-szoros válogatott

Ajánlott videó

Olvasói sztorik