Sport

Két-három kvóta reményében

A 16. férfi elit ökölvívó-világbajnokságon 127 ország 685 versenyzője indul Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában.

Minden idők legnépesebb világbajnokságán egy érem és két-három olimpiai kvóta megszerzése a visszafogott cél – de kellemes meglepetésre válogatottunk legalább fele képes lehet.

A magyar válogatott Dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke vezetésével csütörtökön utazott el Bakuba, Azerbajdzsán fővárosába, Isztambul érintésével (a felvételek az Atatürk Repülőtér várójában készültek – a szerk.) A Kaszpi-tenger partján monstre program vár a mieinkre – pénteken mindjárt kezdődik az AIBA, a világszövetség rendkívüli kongresszusa, melyen Csötönyi a végrehajtó bizottság tagjaként kulcsszerepet játszhat, majd az első ízben megrendezendő edzői világkongresszus következik. Maga a világbajnokság szeptember 26-án, hétfőn rajtol.

Harcsa és Szellő, a háttérben Bacskai alszik:

A magyar válogatott keret a júniusi ankarai Eb-t követő rövid pihenő után kéthónapos felkészüléssel trenírozott a világbajnokságra, melynek csúcspontja augusztus végén a hajdúszoboszlói Papp László Emlékverseny volt, fényes magyar sikerekkel.

 

A világbajnokságon az oroszok indulnak a legerősebb csapattal, két aktuális (Jegor Mehoncev – 81 kg, Artur Betyerbijev – 91 kg) és két korábbi (Szergej Vodopjanov, Albert Szelimov) világbajnokkal soraikban. Az ukránok legfényesebb csillaga az olimpiai és világbajnok Vaszil Lomacsenko (60 kg), míg a kazahok a kétszeres világbajnok Szerik Szapijev (64 kg) harmadik aranyérmében reménykednek.

A magyar keret és a kapitány esélylatolgatása

Kovács László szövetségi kapitány visszafogott prognózist adott a mieink szereplésére vonatkozóan, személyekre lebontva, amit az alábbiakban közlünk:

49 kg: Ungvári István – Nem ez az első világversenye, önmagához képest jó szereplést várunk tőle.
52 kg: Dobrádi Zsolt – Első komolyabb felnőtt megméretése, nagy falat neki ez a világbajnokság, ha két-három mérkőzést tud nyerni, elégedett leszek a teljesítményével.
56 kg: Kalucza Norbert – Régi „motoros”, csakhogy ebben a súlycsoportban először indul világversenyen. Reméljük, azok a hiányosságok, amelyek a korábbi fogyasztásból eredtek, most nem mutatkoznak meg. Abban bízom, hogy fog meccseket nyerni.
60 kg: Varga Miklós – Hat hetet vett részt a központi felkészülésben. A Papp László Emlékversenyen, augusztus végén, jól szerepelt. Reméljük, a rövidebb felkészülés elég lesz neki. Ha önmagát hozza, akár az olimpiai kvalifikációra is képes lehet.
64 kg: Káté Gyula – A válogatott egyik oszlopa, aki közel tíz éve a világ élvonalában van, vb-ken, Eb-ken érmekkel bizonyította, hogy ott van a legjobbak között. Olimpiai kvalifikációt várok tőle. Ez persze a sorsolástól is függ.
69 kg: Bacskai Balázs – Tavaly meg tudta mutatni, hogy Európa legjobbja. Felkészülése, tesztversenyeken mutatott eredményei, és a sportkórházi felmérés alapján jó formában van – reméljük, ezt Bakuban is igazolja. Bízunk benne, hogy a saját magával szembeni elvárásokat meg tudja valósítani. A kvalifikációra talán legesélyesebb versenyzőnk.
75 kg: Harcsa Zoltán – A csapat legfiatalabb versenyzője, nincs még 19 éves. Ifjúsági korcsoportban kiemelkedő teljesítményt mutatott, vb- és olimpiai bronzérmes – most a felnőttek között mutathatja meg, hogy ott is megállja a helyét. Ő igazából a riói olimpiára juthat ki, ez neki tapasztalatszerző világbajnokság.
81 kg: Szellő Imre – Három hónappal ezelőtt bronzérmet szerzett az ankarai Eb-n, jó erőben van, reméljük, hogy hullámvölgy nem fogja rombolni esélyeit. Tőle is kvalifikációt remélek.
91 kg: Darmos József – Mostanáig hullámvölgyben volt, de komoly erőfeszítéseket tett a felkészülés során. Céljait újrafogalmazva indul a vb-n, reméljük, jó teljesítményt nyújt Bakuban.
+91 kg: Bouquet Bence – Tapasztalatlan szupernehézsúlyú, ez az első világversenye. Bízzunk benne, hogy a rutinhiány nem gátolja meg a jó eredmény elérésében.

„Összességében az elmúlt időszak talán legnehezebb világbajnoksága előtt állunk, nemcsak azért, mert 685-en – rekordszámban – lépnek szorítóba. Egy olimpiai kvalifikációs vb mindig keményebb, mint a többi. Úgy érzem, a felkészülés során a versenyzők és az edzők mindent megtettek a jó és eredményes szereplésért. A csapat teljesítményét akkor értékelném jónak, ha két-három olimpiai kvalifikációs helyet szereznénk – ez persze függ az ellenünk sorsolt ellenfelektől is. No meg a szorító mellett ülő pontozók szemléletétől, tevékenységétől. Ezen felül, ha érmet is szereznénk, az már tényleg hab lenne a tortán” – összegzett Kovács kapitány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik