Sport

Radcliffe világcsúcsáért küzdenek

Különböző atlétikai szervezetek lobbiznak azért, hogy a brit Paula Radcliffe 2:15:25 órás maratoni eredménye világcsúcs maradjon.

Az öt legnagyobb maratonfutó-versenyt tömörítő szervezet, a WMM és a 300 nemzetközi viadalt képviselő AIMS együtt tiltakozik amiatt, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) néhány hete hozott döntése értelmében januártól már nem számítana világcsúcsnak a brit Paula Radcliffe 2:15:25 órás eredménye.

Az IAAF tanácsa a tegui világbajnokság helyszínén határozott úgy, hogy januártól csak azok a női eredmények számítanak világcsúcsnak, amelyeket olyan versenyen érnek el, ahol férfiak nem szerepelnek.

A brit Radcliffe az egészen elképesztő rekordot 2003-ban Londonban ért el, akkor a férfiakéval együtt futott a női mezőny is. Az IAAF szerint a 2:15:25 órás idő januártól csak minden idők legjobbja lehetne, világcsúcsnak pedig a szintén Radcliffe által a 2005-ös London Marathonon elért 2:17:42 óra számítana.

A WMM és az AIMS szerdai közös közleményében azt javasolja, hogy két világcsúcsot tartsanak nyilván: egyet a koedukált versenyeken, a másikat pedig a csak nők részvételével rendezett viadalokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik