Sport

Jutalmazták az Universiade magyar érmeseit

Tizenöt éve nem értek el olyan kiváló eredményt a magyar sportolók Universiadén, mint idén augusztusban, Kínában.

Mindezt Sárközy Tamás, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke emelte ki összegzésében a TF aulájában rendezett ünnepségen. A magyar küldöttség öt arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel tért haza Sencsenből (Shenzhen).

Sárközy mini olimpiának nevezte a több mint hétezer sportolót felvonultató eseményt, amelyen 24 sportágban rendeztek versenyeket, 16-ban magyar résztvevővel. Köszönetet mondott a sportolóknak, köztük a három aranyérmet szerző úszó Cseh Lászlónak a kimagasló teljesítményekért, valamint az edzőknek és a szponzoroknak azért, hogy lehetővé tették, segítették a versenyzők felkészülését.

A MEFS elnöke emlékeztetett arra, hogy régen Magyarországon is nagy tekintélye volt az Universiadénak, ám ez mára megváltozott, ezért – amint azt hangsúlyozta – a legfontosabb feladat most az, hogy visszaállítsák a magyar sportban is a főiskolások-egyetemisták világjátékának rangját. A cél érdekében kérte a sportszövetségeket, hogy az Universiadét építsék be a versenynaptárukba.


Szél Ágoston
, a házigazda Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese beszédében kitért arra hogy a sencseni eseményen a magyar színeket 24 egyetem és főiskola hallgatói képviselték, míg Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára egy esélyt fogalmazott meg. Mint mondta, a magyar sport mostanában nem csillog egykori fényében, ám van remény a régi dicsőség visszaszerzésére: az állam a sport mellé állt, s emellett a fiatal versenyzők – például az Universiadén mutatott – teljesítménye is bizakodásra ad okot.

Az ünnepség végén a Sencsenben érmet szerzett versenyzők közül jelenlévők “kiváló sportteljesítményért” emlékplakettet és oklevelet vettek át.

A 26. Universiade magyar érmesei

Arany:

Cseh László úszó (200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes), Szényi Péter vívó (párbajtőr), Deák Nagy Marcell atléta (400 m)

Ezüst:

Nagy Péter súlyemelő (plusz 105 kg), Orbán Éva atléta (kalapácsvetés)

Bronz:

párbajtőrcsapat (Szényi Péter, Budai Dániel, Hanczvikkel Márk), Kotsis Edina tekvondós (62 kg), Tóth Balázs tekvondós (87 kg), Veres Kata sportlövő (kisöbű sportpuska 3×20 lövéses összetett)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik