Sport

Életet mentett a börtönviselt hokis

Mike Danton gyilkossági kísérletért ült öt évet, egy hokimeccsen a rács mögött tanult elsősegélynyújtási ismerete tragédiát előzött meg.

Mike Danton 2009-ben szabadult, gyilkossági kísérletért kapott hét és fél évet, ebből ötöt ült le. A csatár jelenleg a svéd harmadosztályú Ore játékosa, és vasárnap megmentette csapattársa, Marcus Bengtsson életét.

Bengtsson egy ütözés következtében beverte a fejét a jégbe, és fuldokolni kezdett. Danton sietett a segítségére, aki a börtönben szerzett tapasztalatai alapján rögötn tudta, hogy a hokis lenyelte a nyelvét. A volt elítélt szabaddá tette a légutat, a csapattársat kórházba vitték, és agyrázkódást diagnosztizáltal nála, de két nap múlva már hazaengedték.

“A börtönben a kábítószerfüggő raboknál nem egyszer fordult elő ilyen eset, ezért tudtam felismerni a tüneteket, és segíteni Bengtssonon. Nem volt könnyű kiszabadítani a nyelvét, mert nagyon erősen szorította az álkapcsát” – mondta Danton.

Megmentett társa nem győzött hálálkodni: “Csak arra emlékszem, hogy siklottam a jégen, a következő kép az volt, hogy, Danton áll fölöttem. Nem tudom, mi lett volna, ha nem segít rajtam”.

Mike Danton első meccse Ore-ban:

Mike Danton, a jó útra tért gyilkos
A kanadai Mike Dantont 2000-ben draftolta a New Jersey Devils, majd megfordult a St. Louis Bluesban is.
2004-ben elítélték, a vád szerint egy bérgyilkossal akarta megöletni volt ügynökét, David Frostot. Danton hét és fél évet kapott, ebből ötöt ült le.
Ügye eközben szövevényessé vált, áldozatjelöltje ellen szexuális kizsákmányolás vádja merült fel, amelynek áldozata lehetett maga Danton is. A Frost elleni vádat végül ejtették.
Danton a börtönben újra vallott, és a vele rossz viszonyban lévő édesapját, Steve Jeffersont jelölte meg mint a gyilkosság célpontját.
2009-es szabadulása után Danton külön engedéllyel előbb az AHL-ben játszott, majd Svédországban folytatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik