Sport

Kvóta nélkül maradtak szabadfogású birkózóink a vb-n

Az első forduló után a főtáblán egyedüli magyarként állva maradt Wöller Gergő kikapott a nyolcaddöntőben az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-vb-n.

A 66 kilós Wöller Gergő az ecuadori Yoan Blanco Reinoso ellen “melegített be”. A 28 éves magyar ugyan végig irányította a küzdelmet, de mindkét menetben csak egy-egy akciója járt sikerrel: az elsőben kitolta a szőnyegről riválisát (1-0), a másodikban pedig földre rántotta, majd mögé került (1-0).

A nyolcaddöntőben Wöller az idei Európa-bajnokkal, az azeri Dzsabrajil Haszanovval nézett farkasszemet. Sokáig meddő tusakodás folyt a szőnyegen, majd Haszanov hirtelen gyorsvonatként kitolta az érvényes területről Wöllert (0-1). A második menet sem volt sokkal izgalmasabb, az azeri próbálkozott, s végül földharcban sikerült a magyar mögé kerülnie. Wöller túlzottan is óvatos volt, még hátrányban sem mert akciót kezdeni, így pedig esélye sem volt egyenlítenie (0-1).

Mindkét éremesélyesnek vélt magyar, a 74 kilós Hatos Gábor és a 120 kilós Ligeti Dániel is kikapott első, a 16 közé jutásért rendezett mérkőzésén.

Hatos az első körben rögtön rangadót vívott, ugyanis tavaly éppen azzal a kazah Abdulhakim Sapijevvel együtt lett harmadik a vb-n, akivel most már a nyitómeccsén összeakadt. A felek nem is tudtak mit kezdeni egymással, küzdöttek becsülettel, de fogást nem találtak. Az első menetben a golyóhúzásos sorsolásnál előbb Hatos, a másodikban Sapijev is a kéket húzta kedvezményezettnek, azaz mindkétszer Sapijev foghatta meg Hatos lábát, s elsőre ledöntötte (0-1), másodjára pedig kitolta a magyart (0-1).

Ligeti a hozzá hasonlóan az idei Eb-n bronzérmes azeri Dzsamaladdin Magomedovval találkozott és szoros meccsen, vitatható ítéletekkel kapott ki. Az első menetet Magomedov kezdte jobban, egy mögékerülés után billentéssel kétpontos előnyre tett szert, de utóbbi akcióból a 22 éves magyar kibújt, s máris ő kezdeményezhetett, s egy pörgetéssel a vezetést is átvette. Állásból ismét Ligeti próbálkozott, de kitolási kísérleténél riválisa ledöntötte. Egyenlő állásnál Ligeti megragadta Magomedovot, s ledöntötte őt. A bíró két pontot adott a magyarnak, de az azeriek visszanézették az esetet, amely után a zsűri elvette a magyar pontjait, s hármat az azerinek adott (3-6), mondván megkontrázta az akciót… Gulyás István szövetségi kapitány percekig veszekedett a zsűrivel az esetet követően.

A folytatásban Ligeti sikertelen válldobási kísérletéből mögékerüléssel szerzett pontot Magomedov. Ligeti nem vesztette el a kedvét, kitolással próbálkozott, de Magomedov az utolsó pillanatban kilépett előle, így a magyar esett ki a szőnyegről. Ezt követőem egy-egy mögékerülésből született pont, majd Ligeti egy lábfogásból kibújva kényszerített földre ellenfelét, de ideje már nem maradt az egyenlítésre (2-3).

Ezzel mindhárom magyar abban reménykedhetett, hogy legyőzőik a fináléba jutnak, de hiába. Haszanov már a negyeddöntőben kikapott, míg Hatos és Ligeti győztes ellenfele az elődöntőben szenvedett vereséget.

Kiesésük egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar szabadfogású csapat egyetlen olimpiai kvótát sem szerzett a világbajnokságon, amelyen minden súlycsoport első hat helyezettje jutott londoni indulási joghoz.

A magyarok összesen három kvótát szereztek: a nőknél a 63 kilós Sastin Marianna ezüstérmével, míg a kötöttfogásúaknál az 55 kilós Módos Péter és a 120 kilós Deák Bárdos Mihály ötödik helyével váltott repülőjegyet Londonba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik