Sport

Kiss lemaradt a kvótáról a birkózó-vb-n

Két magyar versenyző volt érdekelt a szabadfogásúak között az isztambuli birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

A szabadfogásúak 96 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Kiss Gergely győzelemmel kezdett a dél-koreai Kim Jae Gang ellen. A meccs elején mindkét fél óvatos volt, inkább csak ismerkedtek egymással, majd Kiss megpróbálta kitolni riválisát, szinte körbekergette a szőnyegen, de végül megmenekült Kim, sőt az utolsó másodpercekben neki sikerült megragadnia Kiss lábát, s kitolni őt az érvényes területről (0-1). A második szakaszban a magyar birkózó érezhetően magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, nagy elánnal küzdött, előbb kitolta, majd földre rántotta ellenfelét, harmadjára meg nemes egyszerűséggel “lecsavarta” a szőnyegre Kimet (3-0).

A továbbjutásról döntő harmadik felvonásban Kim egy lábra indított akcióból mögékerüléssel jutott előnyhöz, de innentől szinte csak Kiss volt a szőnyegen. Először egy hasonló lábra támadással egyenlített, aztán mögékerüléssel már a vezetést is megszerezte. A dél-koreainak kockáztatnia kellett, de támadását Kiss megkontrázta, és átforgatta az ellenfelét, az utolsó másodpercekben pedig egy gánccsal a hátára döntötte(8-1).

A magyar versenyző a nyolcaddöntőben aztán nem tudott mit kezdeni a 2006-ban világbajnok, az Ázsia Játékokon kétszer aranyérmes iráni Reza Mohammad Ali Jazdamival, aki az első pillanattól kezdve irányított, már a mérkőzés elején páros combfogásból kiemelte és földre döntötte Kisst. Később még a magyar egy gáncskísérletét megkontrázva mögékerüléssel zárta le az első menetet (0-4). A folytatásban Jazdami háromszor egymás után ugyanolyan akcióval szerzett egy-egy pontot: lábra támadott és földre vitte Kisst, aki a második szakasz vége előtt egy gánccsal megszerezte becsületpontját (1-3).

Jazdami a fináléig menetelt, így Kiss folytathatta a küzdelmet a vigaszágon, ahol két mérkőzést kellett volna nyernie, hogy londoni indulási jogot szerezzen.

Kiss számára könnyed ujjgyakorlat volt a spanyol Elder Villanueva Gonzalez legyőzése, jószerivel azt csinált ellenfelével, amit csak akart. Az első menetben páros combfogással hátára döntötte (5-0), a másodikban pedig hasonló akció után tusgyőzelmet aratott.

A londoni indulási jogért és a bronzcsatáért vívott összecsapáson a tavalyi vb fehérorosz bronzérmese, Ruszlan Sejkov várt rá. Kiss nem talált fogást riválisán, aki viszont lábra támadásokkal megfogta őt. Sejkov ilyen akcióból az első felvonásban kettőt – plusz egy kitolást – mutatott be (0-3), a másodikban pedig hármat (0-3), így ő szerzett már most ötkarikás részvételi jogot.

A nap másik magyar szereplője, a 84 kilós Veréb István első, a 32 közé jutásért rendezett meccsén kikapott a címvédő bolgár Mihail Petrov Ganevtől, és később ki is esett, mivel legyőzője nem menetelt el a fináléig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik