Sport

Fazekas Róbert és az olimpiai dobogó

A diszkoszvető Fazekas Róbert éremért dobna Londonban, a szintén Szombathelyen készülő Kürthy Lajos súlylökő az olimpia nyolcas döntőjét célozta meg.

A két dobóatléta pénteki sajtótájékoztatóján Fazekas kifejtette, az idei év számára kudarc volt, a tegui világbajnokságon három érvénytelen kísérlettel kiesett a selejtezőben.

“Úgy érzem, hogy idegileg fáradtam el, túlzásban vittem az edzéseket, mert akartam a sikert, bíztam a dobogós vagy a dobogó közeli helyezésben. De érzem magamban az erőt, az elszántságot, a tüzet. Most is mennék edzeni, ám pihennem kell, és októberben kezdem újra a munkát.

A londoni lesz az utolsó olyan olimpia, ahol még komoly eredményt érhetek el. Minden vágyam, hogy dobogóra álljak Londonban” – mondta a 36 esztendős Fazekas, akit az athéni ötkarikás játékokon – Annus Adriánnal együtt – doppingvétség miatt megfosztottak az első helytől.

Hozzátette: a 2001-es vb-n – a mostanihoz hasonlóan – gyengén szerepelt, majd a rá következő évben Európa-bajnok lett. Most is hasonló “feltámadásban” reménykedik a rossz év után. Fazekas a 2003-as vb-n ezüst-, a tavaly Eb-n bronzérmet szerzett.

A 2009-es fedett Eb-n ötödik Kürthy Lajos felemásnak értékelte a 2011-es szezonját, s jövőre az olimpiai nyolcas döntőbe szeretne bekerülni.

“Az elmúlt években kudarcok kísértek, kicsit elveszítettem az önbizalmamat, most viszont úgy érzem, Annus Adriánnal közösen megtaláltuk a helyes utat. Bízom benne, hogy 2012-ben a három fontos világeseményen, az olimpián, a szabadtéri Európa-bajnokságon és a fedettpályás vb-n jól szerepelek majd” – tette hozzá.

A két atléta jelenleg Szombathelyen készül a korábbi kalapácsvető Európa-bajnok Annus Adrián vezetésével. Az edző Fazekassal kapcsolatban megjegyezte: “ugyan az elmúlt időszakban sok fiatal diszkoszvető tűnt fel, azonban ők nem fejlődnek olyan ütemben, hogy Robit megakadályozzák egy szép eredmény elérésében.”

Kürthyre térve jelezte: vele is bátran lehet tervezni, és megfelelő munkával elérheti az olimpiai finálét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik