Sport

Sastin Marianna ezüstérmes a birkózó-vb-n

A 63 kilós magyar hölgy a második hely mellé olimpiai kvótát is szerzett az isztambuli birkózó-világbajnokságon.

Kiválóan birkózott Törökországban a Vasas 28 éves versenyzője, a nap végén csak a szám japán klasszisa állította meg.

Sastin Marianna nem könnyű ellenféllel akadt össze már a nyolcaddöntőben sem, mivel a 2007-ben világbajnok francia Audrey Prieto-Bokhashvilivel nézett farkasszemet. A francia ugyanakkor – máég az 59 kilogrammos súlycsoportban egyszer sem győzte le a mi lányunkat. Most sem, a vége 4-0 ide.

A nyolc között az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmese, az észak-koreai Kim Ran Mi volt Sastin ellenfele. Az ázsiai talán még annyi ellenállást sem tudott kifejteni, mint korábbi két legyőzöttje.

A magyar birkózó hölgy az első pillanattól kezdve kezdeményezően lépett fel, űzte-hajtotta, helyenként szinte kergette riválisát. Az elején még a koreai tartotta magát, de a folytatásban Sastin akarata érvényesült, ráadásul miután földre vitte Kimet, oda-vissza háromszor megpörgette, ezzel véget vetve a második két percnek (7-0) és a meccsnek is.

Az elődöntőben a mongol Naszanburma Acsirbat várt rá, de ezúttal sem szorult harmadik felvonásra, igaz, alaposan megizzadt a tavalyi Ázsia Játékokon ezüstérmese ellen.

Sastin már az elődöntőbe jutással londoni indulási jogot szerzett, ugyanis az olimpiai súlycsoportok első hat helyezettje jut kvótához a vb-n. De még hátra volt a finálé.

A döntőben aztán nem bírt a kétszeres olimpiai bajnok, egyúttal címvédő japán Icso Kaorival, aki két menetben győzte le. Sastin Marianna a 2005-ös, budapesti vb után másodszor lett ezüstérmes, amelyet ezúttal Hegedüs Csaba, a magyar szövetség elnöke adott át neki.

Sastin Marianna nyilatkozata
“Felemás érzéseim vannak” – mondta az ötkarikás játékok miatt már tavaly egy súlycsoporttal feljebb lépett Sastin, aki még a doppingellenőrzésre kijelölt helyen várakozott.
“Mert bár a japán volt az esélyesebb, azért nem úgy képzeltem el a döntőmet, hogy fogásom sincs rajta. Persze holnapra biztos jobb lesz. Most három hétig pihenek, aztán megkezdődik az olimpiai felkészülés, mert mostantól csak London lebeg a szemem előtt. Ki tudja, talán ott sikerülhet legyőzni, meg úgy egyáltalán győzni, hiszen ez már a hetedik világversenyes érmem, de még arany nincs közte.
Mindenesetre ez az ezüst most legalább olyan értékes, mint a budapesti, mivel most olimpiai súlycsoportban értem el, illetve bebizonyítottam, hogy a 63 kg-ban is meghatározó versenyző vagyok.”

Eközben az 55 kilós Barka Emese után a nem olimpiai súlycsoportban szereplő Sleisz Gabriella is kiesett, mivel legyőzője, a török Leyla Metin kikapott a negyeddöntőben.

Korábban két kötöttfogású váltott londoni repülőjegyet: hétfőn az 55 kilós Módos Péter, kedden a 120 kilós Deák Bárdos Mihály lett ötödik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik