Sport

Már az Eb helyszínén vannak evezőseink

A bulgáriai Plovdivban rendezendő Európa-bajnokságon kizárólag olimpiai számokban rendeznek futamokat, a mieinket 5 egység és 11 versenyző képviseli.

Rajthoz áll az olimpiai kvótát szerző Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza Evezős Egylet, edzőjük Molnár Dezső) kormányos nélküli kettes, a számukban 14 egység nevezett, ez holtversenyben a második legnépesebb futamot jelenti.

A Galambos Péter (Vác VEC) és Varga Tamás (EDF-Démász Bajai SVSC, edzőjük Rapcsák Károly) alkotta könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámában is 14 induló között kell a legjobb helyezést elcsípni. A fiúknak ugyan nem sikerült a kvalifikáció, de lépésről lépésre fejlődnek, így ez a verseny is kiváló alkalom a pótkvalifikációs verseny előtti megméretésre.

A legnépesebb versenyszám ezen az Eb-n a férfi egypárevezősök versenye 17 indulóval, ahol az idei U23-as vb-tizedik Széll Domonkos (Csepel EK, edzője Bene László) áll rajthoz.

A könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesek mezőnyében található az a fiatal csapat, ahol még minden magyar evezős 23 év alatti. A Novák Edvin, Vallyon Bence (Tisza EE), Forrai Dávid (EDF-Démász Bajai SVSC) és Krepesics Péter (Csepel EK, edzőjük Molnár Dezső) alkotta négyes az U23-as világbajnokságán idén a 6. helyen ért célba.

A női kétpárevezős versenyszámban Szabó Katalin (Vác VEC) és Gyimes Krisztina (Győri VSEK, edzőjük Halmainé Mészáros Éva) áll a startvonalhoz. A lányok a világkupák alkalmával 12. és 17. helyet szereztek.

A plovdivi viadalon dől el, hogy a két befutó közül Szeged vagy Sevilla rendezheti a 2013-as Európa-bajnokságot. A luzerni világkupán tartott prezentáció óta Magyarország megkapta a kormánygaranciát a verseny szervezésére. Ötven millió forintos támogatást nyújt a Hídépítő Zrt. a 2013-as felnőtt Eb megrendezéséhez, ha a kontinensviadalt Magyarországon rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik