Sport

Birkózó-vb: többet várt a két kvótánál a kapitány

A két megszerzett olimpiai kvótát reálisnak értékelte Struhács György, a magyar kötöttfogású csapat szövetségi kapitánya.

Struhács György ugyanakkor amitt csalódott, hogy hét versenyzője érem nélkül távozott az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságról.

“Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve a két kvóta a reális, de többet vártunk ennél, azt pedig különösen sajnálom, hogy ismét érem nélkül maradtunk” – értékelt a szakágvezető, aki hozzátette, összességében megtorpant a csapat, mert bár ugyanúgy két ötödik hellyel mennek haza a vb-ről, mint tavaly, de akkor a bírók nem kedveztek versenyzőinek, most viszont valóban veszítettek.

Struhács elsősorban Lőrincz Tamástól (66 kg), Kiss Balázstól (96) és Bácsi Pétertől (74) remélt érmet, de mindhárman lemaradtak a kvótát jelentő éremcsatározásokról (1-6. hely). Velük kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a 2009-ben világbajnok Kiss mindent megtett, de nem bírt a hazai pálya előnyét élvező törökkel, míg a 2006-ban Európa-bajnok Lőrincz és a 2008-ban Eb-aranyérmes Bácsi esetét hasonlónak ítélte, szerinte mindketten elfáradtak a sorozatterhelésben, ami valószínűleg a fogyasztás számlájára írható.

“Mindketten jól birkóztak, aztán elfáradtak. Lőrinczből talán hiányzott az elmúlt versenyeken mutatott átütőerő, de Bácsi kiváló formában volt, azonban egyszerűen elfogyott, elkészült az erejével. Ugyan begörcsölt a lába az elvesztett negyeddöntőben, de nem ez döntött, egyszerűen a kazah ellenfele abszolút fölényben volt” – mondta Struhács.

A kötöttfogású csapat a hétből két kategóriában szerzett kvótát: a 120 kilós Deák Bárdos Mihály kedden, az 55 kilós Módos Péter pedig hétfőn lett ötödik. A szakvezető összesen továbbra is öt indulási jog megszerzésében bízik. A megszerzett kettőn kívül elsősorban a most várakozásoktól elmaradó éremesélyes versenyzőitől várja a londoni repülőjegy megváltását.

“A 60 és a 84 kg kvótája tűnik rettenetesen nehéznek. Előbbiben Kozák István még nagyon fiatal, rutinra van szüksége, míg utóbbinál Fodor Zoltán sérülése okoz gondot. Szalagszakadás után legalább fél év mire újra elkezdheti az edzéseket, s további fél év, hogy visszanyerje erejét és formáját. Ennek ellenére nagyon drukkolok neki, hogy sikerüljön, de ez nagyon nehéznek tűnik. A helyettese, Lőrincz Viktor pedig Kozákhoz hasonlóan még rutintalan a felnőtt mezőnyben” – elemezte a kvótahelyzetet Struhács.

A birkózóknak jövőre még három kvalifikációs versenyen lesz lehetőségük kivívni az indulási jogot, de Lőrincz Tamás szerint az rettenetesen nehéz lesz több szempontból is: “Hiába van még három kvótaszerző verseny, aggódok, hogy meglesz-e. Egyrészt a három viadal három egymást követő hétvégén lesz, így akiknek 7-8 kilót kell fogyasztaniuk, azoknak szinte lehetetlen mindegyiken elindulni, márpedig nekünk nagyjából ennyit kell fogyasztanunk. Ezt alaposan át kell majd beszélni a szakvezetéssel. Másrészt az én súlycsoportomban nagy csillaghullás volt a vb-n, azaz a mezőny is rettenetesen nehéz lesz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik