Sport

A Médiatanács megtilthatja a sportközvetítések kizárólagosságát

Elképzelhető, hogy a magyar köztestület korlátozni fogja egyes sportesemények kizárólagos közvetítési jogát a legfontosabb eseményeknél.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa harminc napon belül teszi közzé döntés-előkészítő dokumentumát a társadalom számára kiemelt jelentőségű rendezvények listájáról, amelyekkel kapcsolatban korlátozná a kizárólagos közvetítési jogot. A médiatanács előzetes listáján – amelyről szerdán tartott nyilvános közmeghallgatást – tizennégy sportesemény szerepel.

Kollarik Tamás, a médiatanács tagja a közmeghallgatást követően azt mondta: a testület továbbra is konzultál az érintettekkel, vagyis a sportági szakszövetségekkel, a televíziós csatornák képviselőivel, valamint a magyar sportélet legfontosabb intézményeivel. A grémium a nézők véleményét is várja, és ezek alapján készíti el határozatát azokról a rendezvényekről, amelyekkel kapcsolatban nem köthetnek kizárólagos közvetítési szerződést azok a csatornák, amelyek nem jutnak el a lakosság legalább 80 százalékához ingyenesen.

A médiatanács tagja kifejtette: egy kis csatorna közvetítési jogot csak úgy vásárolhat, ha azt továbbadja egy legalább 80 százalékos lefedettségű csatornának, amely igényt tart arra, és ha a jog átadása minden esetben méltányosan, a piaci áron történik. A testület a közmeghallgatás előtt egy előzetes dokumentumot tett közzé, amely szerint csak sportesemények esetében korlátozná a kizárólagos közvetítési jogot.

Ezek között szerepelteti az olimpiai játékokat, a FIFA férfi labdarúgó-világbajnokságot és az UEFA férfi labdarúgó Európa-bajnokságot, a férfi labdarúgó nemzeti válogatott mérkőzéseit, az UEFA Bajnokok Ligája döntőjét, illetve az UEFA Bajnokok Ligája és Európa Liga selejtezőinek, csoportkörének és egyenes kieséses szakaszának magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzéseit.

A listán szerepelnek még kézilabda-, vízilabda-, kosárlabda- és jégkorong-mérkőzések, kajak-kenu verseny, úszóverseny, valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíj futama.

Bár a közmeghallgatáson nem volt egyetértés a tekintetben, hogy mindez kedvező-e minden, a listán szereplő sportág számára, Kollarik Tamás bízik abban, hogy sikerül egy olyan listát összeállítani, amellyel minden érintett egyetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik