Sport

A férfi öttusa váltónk is világbajnok lett

Aranyérmet nyert a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter összeállítású csapat a férfiak váltóversenyében a moszkvai öttusa-vb-n.

A magyar trió – akárcsak a nők előző nap – a második helyen végzett vívásban, csak a nagy ellenfél és abszolút favorit oroszok bizonyultak jobbnak az első számban. A kétszeres olimpiai bajnok, idén Európa- és világbajnok Andrej Mojszejev, a 2008-ban vb-első Ilja Frolov és az idei Vk-döntőben második Alekszandr Leszun alkotta gárda 50 győzelemmel, azaz 940 ponttal nyerte a vívást. A magyarok 904 pontot gyűjtöttek – különösen Tibolya Péter remekelt 17/9-es mutatóval -, ezzel 24 ponttal előzték meg a harmadik ukránokat.

A 14 csapatos verseny második felvonásán a magyarok és az oroszok hajszálra ugyanannyit úsztak, 2:50.40 perc (1296 pont) alatt teljesítették a háromszor 100 métert. Kasza Róbert a harmadik helyen, az oroszok előtt váltotta Marosi Ádámot, aki tartotta az előnyt, Tibolyát azonban a hajrában befogta Mojszejev. A számot a britek (2:43.76 perc – 1376 pont) nyerték a kínaiak (2:45.16 perc – 1360 pont) előtt, utóbbiak ezzel a magyarok elé kerültek.

A lovaglás után aztán átvette a vezetést a magyar váltó. A harmadik számban Marosi csak egy akadályt vert, Tibolya kettőt. Kasza esetében nem tűnt jó előjelnek, hogy Perspektiva nevű lova alig akart kijönni a váltózónából, de aztán hibátlan pályát ment. Ezzel a csapat 1140 pontot gyűjtött.

Kasza Róbert nem hibázott a lovaglás során, élre álltak a magyarok:

Az előttük álló kínaiak 1060 pontig jutottak, majd következett az első helyezett orosz gárda. Frolov tökéletes teljesítményt nyújtott, Leszun lova azonban minden akadálynál megtorpant vagy vert, s mivel Mojszejev is hozzátett ehhez néhány hibát, mindössze 920 pont jött össze a verseny nagy esélyesének. Így a hazaiak visszaestek a hetedik helyre.

A lövészettel nehezített futás során Marosi Ádám 11 másodperc előnnyel rajolt dél-koreai és 14-gyel ukrán vetélytársa előtt. Az első kör végén az ukrán megelőzte a koreai futót, de a második sorozatot követően visszaállt a sorrend, viszont az egyéniben harmadik Marosi jobban célzott, így némi plusz előnyre tett szert.

A váltás után Tibolya Péter hibátlanul lőtt, s már csaknem fél perccel vezetett a koreai-ukrán kettős előtt, miközben az oroszok folyamatosan jöttek előre. A második – összességében a negyedik – kör után Tibolya még jobban ellépett a többiektől, s így váltotta Kasza Róbertet, aki hibátlan sorozattal kezdett. Azonban hasonlóan cselekedett a tavaly vb-második dél-koreai trió befutó embere is, nyomában ukrán riválisával. Az utolsó sorozat után 32 másodperc volt Kasza előnye, s ekkor már nem volt esélye az üldözőknek. Amikor Kasza a külső szakasz után visszaért a csarnokba, Marosi és Tibolya már a célban fogadhatta a gratulációkat, majd mindketten tárt karokkal várták a magyar zászlóval érkező társukat. A második helyre a koreaiak, a harmadikra az ukránok érkeztek.

Az idei, angliai Európa-bajnokság után tehát ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a férfi váltó – csak annyi a különbség, hogy az Eb-n Demeter Bence szerepelt Tibolya helyett.

“Azt gondoltam, nagyobb küzdelem lesz, mivel a koreaiak is mutattak már fel komoly erényeket az utolsó számban – nyilatkozott Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – De mindhárom fiú nagyon belehúzott az elején, így lelohasztották az üldözőket, s a tízből lett negyven másodperc előny. Jó ez a csapat, ha Demeter van benne, ha Tibolya, még van bennük öt év. De lehet, hogy hét…”

“Nem gondoltam, hogy ilyen simán nyerünk, mert az oroszok a legerősebb csapatukkal álltak fel – mondta Tibolya Péter. – Az egyéni verseny első, második és negyedik helyezettjével indultak, de a lovaglást elbukták. Bevallom, az utolsó két szám előtt én nagyon izgultam. Gyerekkorom óta együtt vagyok ezekkel a fiúkkal, nagyon hiszek bennük. Amikor valakinek gyengébben ment, a másik kihúzta a bajból, s ettől csapat a csapat.”

“Reggel utolsónak szálltunk le a buszról és odaszóltam a többieknek: nyerjünk – jelentette ki Kasza Róbert. – Utolsónak szálltunk le a buszról és most elsőként léphettünk fel a dobogóra.”

“A csapat mellett a kedvesemért, a páromért versenyeztem ma – mondta az egyéniben bronzérmes Marosi Ádám. – A lovaglás volt a kulcsszám, azzal tudtunk előre lépni és az Eb után ismét nyerni. Nagy dolog győzni itt a farkasveremben, az oroszok otthonában. Kovács Sarolta ezüstérme és az én bronzérmem esetében, és most is a lovaglás volt a meghatározó, bebizonyítottuk, hogy lovas nemzet vagyunk. Egy évvel az olimpia előtt visszaadtuk a sportágnak a hitét és a presztízsét.”

A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, amelyen Marosi olimpiai kvótát is szerzett. Kedden a magyar női váltó is világbajnok lett.

Eredmény – öttusa világbajnokság, Moszkva
Férfi váltó:
1. Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter) 6536 pont (904, 1296, 1140, 3196)
2. Koreai Köztársaság 6492 (868, 1308, 1120, 3196)
3. Ukrajna 6456 (880, 1284, 1120, 3172)
A magyarok a legeredményesebbek – éremtáblázat

Két első, három második és egy harmadik helyezéssel a magyarok szerepeltek a legeredményesebben a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

Győzött a Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn alkotta női váltó, valamint a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter összeállítású férfi staféta. Második lett a Kovács, Gyenesei, Tóth hármas a hagyományos versenyben, illetve Kovács egyéniben, továbbá a Kasza, Marosi, Demeter Bence trió, ugyancsak a hagyományos küzdelemben. A dobogó harmadik fokára állhatott fel Marosi Ádám egyéniben.

Éremtáblázat:

Magyarország 2 arany, 3 ezüst, 1 bronz
Oroszország 2/2/1
Ukrajna 2/02
Németország 1/1/0
Koreai Köztársaság 0/1/0
Litvánia 0/0/2
Olaszország 0/0/1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik