Sport

Világbajnok az öttusa női váltó

Aranyérmes lett a Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn alkotta magyar női váltó a moszkvai öttusa-világbajnokságon.

Kedd reggel, a moszkvai öttusa-világbajnokság hatodik versenynapján, a Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn összeállítású trió kezdte el a női váltóversenyt.

Válogatottunk a vívást követően a 13 együttest felvonultató mezőnyben a negyedik helyen (846 pont) várta a folytatást. Tóth mínuszban maradt (11 győzelem/13 vereség), Gyenesei 13/11-es mutatóval zárt, s a legjobb teljesítményt pedig az egyéniben ezüstérmes Kovács nyújtotta (15/9). A számot a csehek nyerték 916 ponttal.

Az uszodában – ahogy a papírforma alapján várható volt – alaposan javított a csapat, amelyben Kovács és Gyenesei is a mezőny egyik legjobb úszójának számít. A junior világbajnok Kovács másodikként csapott célba, Gyenesei már elsőként váltotta Tóthot, aki a vezetést meg is őrizte (3:02.65 perc, 1148 pont) .

Két számot követően a magyarok 1994 ponttal várhatták a lovaglást, megelőzve a briteket (1960) és a cseheket (1932).

A moszkvai olimpiára épített óriási fedett sportcsarnokban felállított lovaspályánTóth Adrienn lova három, Kovács Saroltáé és Gyenesei Leiláé egy-egy akadályt vert – 1100 pontos eredménnyel így összetettben 3092 pontja gyűlt össze a triónak.

A magyar női váltó a lovaspályán:

A magyarok két pont előnnyel várhatták a lövészettel kombinált futást, így Kovács Sarolta és a csehek első embere egyszerre rajtolhatott, őket három mp múlva követte a brit csapatból Katy Burke. Az egyéniben második Kovács kiválóan futott, és két kör után 14 mp előnnyel adta át a váltást Gyenesei Leilának, aki tartotta a távolságot üldözőivel szemben.

Burke nem remekelt, viszont vészesen közeledni látszott a német csapat, amelynek második tagja, Eva Trautmann feljött a második helyre. A befutó Tóth Adrienn az első sorozatban többet is hibázott, a németek utolsó versenyzője, az olimpiai bajnok Lena Schöneborn viszont jól célzott, s 10 mp-re csökkentette a különbséget.

Az Eb-ezüstérmes Tóth a második sorozatban pontosabban lőtt, Schöneborn keze ugyanakkor megremegett, így 27 mp-re nőtt a magyar csapat előnye. Amikor Tóth a csarnokon kívüli szakasz után ismét befutott az Olimpijszkijbe, már látszott, hogy a német nem éri utol.

“A németekkel szemben legalább másfél perces előny az, ami elég szokott lenni, most csak 40 mp volt – mondta Tóth Adrienn. – A lövészet első sorozatánál is azért izgultam, mert 20 mp körüli volt az előnyöm. Bevillant, hogy az Eb-n 28 mp-em volt, s Schöneborn leelőzött. A második körben már jobban lőttem, ő hibázott, én még futásban kiadtam magamból mindent.”

“A kombinált számon múlott a siker – nyilatkozott az egyéniben ezüstérmes Kovács Sarolta. – A vívásban jó lett volna nagyobb előnyt szerezni a németekkel szemben, velük számoltunk az első pillanattól kezdve, ők a nagy ellenfelek. Remélem még vár ránk sok-sok hasonló győzelem.”

“A 40 mp nagyon karcsú előnynek számít a németekkel szemben, de most nem tudták behozni – mondta Gyenesei Leila. – Voltak mélypontok a nap során, de a győzelemnél nem ezzel foglalkozik az ember. Három éve is nyertünk vb-t, de akkor az év csapata szavazáson nem volt esélyünk, mert olimpiai esztendő volt. Idén viszont szeretnénk nyerni, a vb-arany és -ezüst mellett ott van a két Eb-arany váltóban és a hagyományos csapatversenyben.”

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány szerint a három versenyző végig csapatként küzdött:

“Nagyon izgalmas versenyt láttunk, hihetetlenül szoros rajttal az utolsó számban. Sokesélyes volt a váltó, de a lányok visszavertek minden támadást, előbb az angolokét, majd a németekét. Ez egy nagyon fiatal csapat, amely már bizonyított, még sok lehetőség van benne.”

A világbajnok váltó hajráembere, Tóth Adrienn a célban:

A magyar női együttes tehát a hagyományos csapatversenyben szerzett ezüstérem után ezúttal a dobogó legfelső fokára állhatott fel, egyben visszavágott a németeknek.

A magyarok egy arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel állnak a vb szerdai zárónapja előtt, melyen a férfiváltók versenyére kerül sor.

Eredmény – öttusa világbajnokság, Moszkva
Váltóverseny, nők:

1. Magyarország (Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn) 5726 pont (846, 1148, 1100, 2632)

2. Németország 5620 (832, 1020, 1080, 2688)

3. Ukrajna 5576 (748, 1108, 1100, 2620)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik