Sport

Gyanús pénzügyek a Kecskemét SE-nél

Kecskemét polgármestere könyvvizsgálatot rendelt el a város tulajdonában lévő sportegyesületnél, amelyben három első osztályú szakosztály működik.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere hétfőn délután közleményt adott ki, amelyben reagált a Népszava aznapi számában megjelent feltételezésekre, tényekre (?).

A lap szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik a fideszes vezetésű Kecskemét többségi tulajdonában lévő sportklubnál. Nagy Péter felügyelőbizottsági tag lemondott tisztségéről az egyesületnél, és a “lemondása nyomán kiderült: ebben az évben felettébb gyanús kifizetések történtek több tízmilliós nagyságrendben. A számlák egyikén sincs teljesítésigazolás”.

Az alpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy a tulajdonosi jogosítványokat a kecskeméti önkormányzat részéről a közgyűlés költségvetési és vagyongazdálkodási bizottsága gyakorolja, amely rendszeresen foglalkozik a cégek beszámoltatásával, üzleti terveivel. Alapesetben ez évente két alkalommal történik, de a Kecskeméti KSE Kft. tevékenységére a bizottság hatványozottan odafigyel, idén április 11-én például úgy döntött, hogy időszaki beszámolót kér május 31-i fordulóponttal.

Idén tehát a cég a mai napig már kétszer számolt be a bizottságnak, amely a beszámolókat elfogadta – közölte Szemereyné Pataki Klaudia. “Túl ezen, Nagy Péter úr bejelentését követően Zombor Gábor polgármester úr a vitatott kérdések tisztázására független könyvvizsgálói vizsgálatot rendelt el, amely még folyamatban van, a befejezési határidő szeptember 23.” – tájékoztatott a polgármester intézkedéséről az alpolgármester.

“A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tudomásunk szerint nem vizsgálja az adott időszakot, ez tehát nem felel meg a valóságnak” – mondta a lapban megjelent információra utalva Szemereyné Pataki Klaudia.

A szponzori támogatások beérkezésének időpontja általában bizonytalan, ezért a társaság gyakran küzd likviditási problémákkal, de ez szinte minden hazai sportegyesületre jellemző probléma – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a cég gazdálkodásánál azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez nem egy költségvetési szerv, ezért a gazdálkodása is másként zajlik.

Gyanús milliók
Január 24. és május 23. között 64 millió forintot fizetett ki a Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft. (KSE) a Globe-Ép nevű nyomdaipari cégnek.
Valamennyi esetben reklám-marketing szolgáltatás címén számláztak, jóllehet a Globe-Ép tevékenységi körei közt ez nem is szerepel. A KSE – a Népszava birtokába került dokumentumok szerint elképesztő pénzmozgásokat generált az elmúlt fél évben – legalábbis papíron. Csak példaként: a Globál-Épnek január 24, és 31 között két számlára összesen több, mint ötmilliót fizettek ki készpénzben.
Márciusban ez az összeg mintegy 30 milliónyi volt. Jellemző, hogy egyetlen napon, 11-én két különböző számlára 15 milliónyit fizettek, ugyancsak készpénzben. Áprilisban átutalással 20 milliót, májusban ismét készpénzben 5,5 milliót.
A felügyelő ráadásul egyetlen számlán sem talált teljesítésigazolást, így a kifizetések szabályszerűsége is erősen kétséges.

Kecskemét önkormányzata egyébként azért állt a sportklub mögé többségi tulajdonosként, mert a válságos gazdasági helyzetben a jelentős szponzorok kivonultak, a városvezetés pedig úgy gondolta, nem hagyja veszni sikeres kosárlabda-, kézilabda- és röplabdacsapatait – indokolta az önkormányzat sportegyesülettel kapcsolatos döntést az alpolgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik