Sport

Magyarország rendezheti a 2013-as birkózó-vb-t

Két év múlva hazánkban találkoznak a világ legjobb birkózói, Budapest rendezi a világbajnokságot.

A nemzetközi szövetség elnöksége Isztambulban, a hétfőn rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokság helyszínén határozott a 2013-as vb rendezőjéről, és a döntést utána jóváhagyta a kongresszus is.

“Hatalmas sportdiplomáciai siker ez. Már a 2011-es vb-t is megpályáztuk, de akkor lecsúsztunk róla, viszont megígérték, hogy új kandidálás esetén a következő vb-t megrendezhetjük” – mondta Gáspár Tamás, a magyar szövetség főtitkára, aki arról számolt be, hogy Magyarország mellett az Egyesült Államok, Lengyelország, Svédország és Üzbegisztán jelentkezett az esemény rendezési jogáért.

Elfogadható sorsolás
A vb-n a kötöttfogásúak kezdik meg a küzdelmet, és a 37 indulót számláló 55 kilósok között Módos Péter dominikai ellenféllel kezd, majd sikere esetén lengyel vagy észt rivális várhat rá.
A 52 versenyzőt felvonultató 66 kg-ban Lőrincz Tamás spanyol ellenféllel kezd, a második meccsén pedig román vagy tadzsik vetélytársa lehet. A 44 fős 96 kg-ban Kiss Balázs görög riválist kapott, majd dél-koreai vagy török ellenfél következhet.
“Nincs könnyű ág. Ha valaki döntőbe akar jutni, márpedig mindhárman oda akarnak, akkor biztos, hogy lesz az útjukban olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki érmes” – mondta Struhács György szövetségi kapitány az MTI-nek. A vb-n minden súlycsoportban az első hat helyezett szerez londoni indulási jogot.

A magyar pályázat szerint két év múlva, szeptemberben a SYMA-csarnok lesz a helyszíne mindhárom fogásnem – kötött, szabad, női – vb-jének.

Budapest legutóbb 2005-ben rendezett birkózó-világbajnokságot, akkor a Papp László Sportarénában zajlottak a küzdelmek.

Ajánlott videó