Sport

Nagy eredmény Kovács ezüstje az öttusa-vb-n

Kovács Sarolta és a magyar csapat is ezüstérmet szerzett a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság női döntőjében szombaton.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a magyar női öttusa-válogatott és egyéniben Kovács Sarolta is ezüstérmet szerzett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A tavaly junior világbajnok Kovács Sarolta hét másodperc előnnyel kezdhette az élről a lövészettel kombinált futást a francia Elodie Clouvel előtt, mivel jobban célzott vetélytársánál a második sorozatra már 22 másodpercre növelte előnyét, ám ekkor az is kiderült, hogy nem elsősorban Clouvellel, hanem a tizedik helyről rajtoló ukrán Victoria Terescsukkal és a szülés után visszatért litván Laura Asadauskaitével kell számolnia.

A jobb futónak számító Terescsuk az utolsó körben meg is előzte, sőt, a litván öttusázó is utolérte, ám az ő támadását Kovács nagy hajrával visszaverte és másodikként ért célba (5512 pont).


“Úgy voltam vele a futás előtt, hogy igyekszem megcsinálni amit tudok, nem számolgattam. Tudtam, nagy “futógépek”, rutinos versenyzők vannak mögöttem, ezért elsősorban a lövészetre koncentráltam” –
mondta Kovács Sarolta.

Gyenesei Leila végül a 17. (5252), Tóth Adrienn pedig a 26. (5164) helyen végzett. A csapatversenyben is másodikok lettek a magyarok, miután az olimpia bajnok Lena Schöneborn vezette német együttes másik két tagja Gyeneseit és Tóthot is megelőzte.

Gyenesei is kvótás (?)
Gyenesei Leila annak ellenére olimpiai kvótát szerzett a Magyar Öttusa Szövetség szerint, hogy csak 17. helyen végzett a moszkvai világbajnokság szombati döntőjében.
Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány elmondta, az ötkarikás kvalifikációs szabályzatból azt olvasták ki, hogy mivel a vb-n – ahol három kvótát osztottak – olyan versenyzők végeztek a dobogón, akik már korábban szereztek olimpiai indulási jogot, ezeket a helyeket, európaiakról lévén szó, az öreg kontinens kapja meg.
Azaz, a júliusi Eb-ről további három versenyző, a 10., a 11. és a 12. helyezett kap kvótát. Angliában pedig Gyenesei végzett a 12. helyen. A bonyolult és nem egyértelmű olimpiai kvalifikációs szabályzat ilyen értelmezését a nemzetközi szövetség (UIPM) részéről is megerősítette a technikai bizottság egy tagja.
Pálvölgyi hozzátette, a vb után hivatalos állásfoglalást kérnek az UIPM-től az ügyben. Az Eb-n Tóth Adrienn és Kovács Sarolta már olimpiai kvótát szerzett.


“Saci kiváló napot csinált, nagyon nagy eredménynek tartom az ezüstérmet. Vívásban keményen, harcosan ment előre, úszásban hozta magát, hibátlanul lovagolt, s fantasztikus hajrával szerezte vissza a második helyet. A csapat gyenge kezdés után felállt, s nagyot küzdött, ráadásul egy fiatal együttesről van szó”
– értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

“Tavaly is úgy nyert junior vb-t, hogy nála jobb futókat hajrázott le, nagy szíve van. Még jövőre is juniorkorú, a dinamikus fejlődés szakaszában van, óriási tartalékai vannak minden számban. Idén még hátra van neki a junior Eb és a vb is, jövőre pedig az olimpiát szem előtt tartva állítjuk össze a programját” – mondta Korponai István, Kovács Sarolta edzője.

“Saci ismét megmutatta, hogy milyen jó versenyzőtípus. Még egy éve van a juniorok között, s most olyan öttusázók között állhatott fel a dobogóra, akik már jó néhány versenyen voltak érmesek. Jól vívott, az úszást egyéni legjobbjával nyerte meg, a lovaglását élmény volt nézni, s elbírta fejben a lövészetet is, végig kontrolálta a versenyt” – összegezte Kovács Sarolta versenyzését az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna, aki szintén edzője a most ezüstérmes magyar sportolónak.

Eredmények – öttusa-vb, nők
1. Victoria Terescsuk (Ukrajna) 5544 pont (784, 1200, 1160, 2400)
2. Kovács Sarolta 5512 (904, 1248, 1200, 2160)
3. Laura Asadauskaite (Litvánia) 5504 (880, 1120, 1140, 2364)
…17. Gyenesei Leila 5252 (784, 1240, 1140, 2088)
…26. Tóth Adrienn 5164 (760, 1132, 1140, 2132)
Csapat:
1. Németország 16 044
2. Magyarország (Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn) 15 928
3. Oroszország 15 788

Ajánlott videó

Olvasói sztorik