Sport

Mégsem indul a Lokomotiv Jaroszlavl a bajnokságban

Mégsem indul az orosz nyílt profi jégkorongligában a Lokomotiv Jaroszlavl, amelynek játékosai szerdán haltak meg légi szerencsétlenségben.

A KHL és az orosz szövetség elöljárói a többi klub vezetőjének egyetértésében azt javasolták, hogy az ellenfelekből érkezőkkel töltsék fel a Lokomotiv keretét.

Jurij Jakusev, a Lokomotiv Jaroszlavl klubelnöke szombaton bejelentette: sokkal nagyobb a gyász érzése, mint az erő egy új csapat építésére, és ezért úgy döntöttek, hogy nem indulnak el a KHL 2011/12-es szezonjában.

“Elsődlegesen az áldozatok hozzátartozóinak szeretnénk segíteni. Egy új csapat felépítése várhat” – emelte ki.

A Lokomotiv Jaroszlavl repülőgépe szerdán a csütörtöki minszki rajtra tartott, amikor a felszállás után lezuhant. A csapat teljes kerete, olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek – egy játékos kivételével – odavesztek.

A bajnoki rajt hétfőn lesz, a Szalavat Julajev-Atlant meccs győztese immár nem a “Nyitány Kupát”, hanem a “Lokomotiv Kupát” kapja majd – olvasható a KHL honlapján.

Kedden már a többi együttes is pályára lép.

Visszavonultatják a mezszámokat
A cseh, illetve a szlovák jégkorong-válogatottban többet egyetlen játékos sem viselheti a szerdai, jaroszlavli légi katasztrófában elhunyt játékosok mezszámát.
A csehek a világbajnok Karel Rachuneket (4) és Jan Mareket (15), valamint a Stanley Kupa-győztesként is ünnepelt Josef Vasiceket (63), a szlovákok pedig a vb-ezüstérmes, volt NHL-es sztár Pavol Demitrát (38) gyászolják. A svéd olimpiai és világbajnok Stefan Liv nevelőklubja, a jönköpingi HV71 az 1-es mezszámot vonultatta vissza.
Tomas Kral, a cseh szövetség elnöke a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapjának elmondta: az elveszített három hokisuk holttestét várhatóan szombaton viszik Prágába, és a szurkolók majd a válogatott rajongóinak törzshelyén, az óvárosi Staromestke namesti terén emlékezhetnek meg vasárnap Rachunekről, Marekről és Vasicekről.
“Demitra családja egy szeretett édesapát, az ország pedig egy hokigéniuszt és egy karizmatikus személyt veszített. Igazi példaképe volt ő a fiataloknak” – mondta Igor Nemecek, a szlovák szövetség elnöke hozzátéve, hogy Demitra 38-as mezszámát senki sem viselheti többet a szlovák válogatottban.
A csapat tagjai a szezonbeli mérkőzéseken kis 38-as karikával a mezükön játszanak majd. A lettek Karlis Skarstins volt NHL-es sztárhátvédet siratják. A szurkolók az Arena Riga előtt rengeteg virágot és mécsest helyeztek el.
A minszki Gorki Parkban lévő csarnoknál Ruszlan Szalej, Szergej Osztapcsuk és az erőnléti edző, Nyikolaj Krivonoszov arcképe előtt gyászolnak. A szerdán lezuhant Lokomotiv Jaroszlavl székházába az angol labdarúgóklub, a Manchester United is gyászlevelet küldött.
A szigetországi csapat 1958-ban szintén légi katasztrófában nyolc játékosát veszítette el. David Gill ügyvezető táviratában kiemelte, hogy Manchesterbe is óriási sokkot okozott a katasztrófa híre, és visszahozta a szörnyű emlékeket, amelyet a United élt át. Hozzátette: bízik benne, hogy amint ők, úgy a Lokomotiv is felgyógyul ebből a szörnyű tragédiából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik