Sport

Raikkönen repült a rali-vb-ről

Az FIA felügyelői kizárták Kimi Räikkönent és csapatát a rali-világbajnokságról, mivel a finn pilóta nem állt rajthoz az éppen zajló Ausztrál-ralin. Közel 9 millió forintot is be kell fizetnie.

A Nemzetközi Automobil Szövetség kizárta a rali-világbajnokságról és pénzbüntetéssel sújtotta Kimi Räikkönent és csapatát, miután az nem állt rajthoz az Ausztrál-ralin.

Már az előző futamon tudni lehetett, hogy a finn nem utazik el Ausztráliába, vélhetően a költségek csökkentése miatt, de csak most, hogy valóban nem indult, döntöttek az FIA felügyelői. A hivatalos közlemény szerint: “A 2011-es FIA rali-világbajnokság sportszabályzata, különösen 7.3.8-as cikkely alapján a felügyelők úgy döntenek, hogy kötelezik az Ice 1 Racing csapatot a 2011-es Ausztrál-rali nevezési díja megfizetésére a szervezők, valamint a nevezési díjjal megegyező bírság, 16 000 euró kifizetésére az FIA felé, az Ice 1 Racinget pedig kizárják a bajnokságból.”

Räikkönen csapata, az Ice 1 Racing WRC-csapatként nevezett (azaz a konstruktőri bajnokságban is indul), így indulnia kell azokon a versenyeken, amelyekre az évad előtt nevezett. Räikkönennek, illetve a csapatának a szabályok szerint nem kötelező a bajnokság összes versenyén indulnia, de ott kell lennie legalább hét futamon, amelyek közül kettőnek Európán kívülinek kell lennie.

Räikkönen nem indult Mexikóban és Argentínában sem, az egyetlen Európán kívüli versenye a Jordán-rali volt. Most, hogy Ausztráliban sem versenyez, megszegte a szabályokat. Idén hat WRC-versenyen indult egyéniben, 34 ponttal nyolcadik, míg a konstruktőrök között az Ice 1 Racing az ötödik, 48 ponttal.

Ha akar, ott lehet az évad további három versenyén Räikkönen, de a bajnoki pontversenyben nem szerepel. A finn pilóta távollétében a csapat igazgatója, Benoit Nogier elfogadta a döntést.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy a 2007-es Forma-1-es világbajnok indulni akar még. Két éve vesz részt a rali-világbajnokságon WRC-vel, de a sikerektől nagyon messze van. Időközben belekóstolt a NASCAR-ba is, majd legutóbb már a Peugeot Le Mans-i autóját tesztelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik