Sport

Négy magyar döntős a férfiaknál az öttusa-vb-n

Kasza, Tibolya, Demeter és Marosi is ott lesz a vasárnapi döntőbena moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

A már ötkarikás indulási joggal rendelkező Kasza Róbert a pénteki selejtezőben 916 pontot vívott össze, majd az úszást a tizedik helyen fejezte be (2:03.72 perc – 1316), így jó pozícióból, ötödikként rajtolhatott a lövészettel kombinált futás során. Mivel kiválóan célzott, a hajrában már ki is engedhetett, s egy nagyobb bollyal a hatodik helyen ért célba (4628 pont). A csoportból az első 12 jutott a vasárnapi 36-os fináléba.

“Végül jó pontszám kerekedett a mai teljesítményemből és összességében biztosnak tűnt a továbbjutás, de egy százfős mezőnyből sosem egyszerű a döntőbe kerülni” – mondta a 25 éves öttusázó.

Az egyéni induló Tibolya Péter vívásban nem remekelt, 900 pont alatt maradt (888 p), és úszásban sem tudott javítani a helyzetén (1224 pont), így a kombinált szám előtt nem állt továbbjutó helyen: tizennegyedikként vághatott neki a lövészettel nehezített 3×1000 méteres futásnak.

Az utolsó szám során aztán csaknem hibátlanul lőtt, a második sorozathoz már az éppen továbbjutó 12., a következőhöz pedig a harmadik helyen érkezett, végül az olimpiai ezüstérmes litván Edvinas Krungolcasszal szinte kéz a kézben futott be az első helyen. Összességében 4640 pontot gyűjtött.

“Amikor a tavalyi világbajnokságon kiestem a selejtezőben, elhatároztam, hogy minden reggel 150-szer célra tartok” – mondta a levezető futás után Tibolya. “Bevallom, ezt néhányszor elmulasztottam, de most meghozta az eredményt, csak kétszer hibáztam. Azt tudtam, hogy a futással nem lesz gond, de azért kemény volt, mert előttem és mögöttem is nagyon erős emberek voltak.”

Demeter Bence junior világbajnokhoz méltón versenyzett:

Késő délután aztán Demeter Bence és Marosi Ádám következett. A két versenyző azonos csoportba került: a nyitószámban, az úszásban a tavalyi világbajnok Marosi (2:02.04 p – 1336 p), vívásban viszont Demeter teljesített jobban (944 p). A 21 éves, még juniorkorú öttusázó gyengébb kezdés után a második tusában egymás után nyerte asszóit, 944 ponttal itt a második helyen végzett. Marosinak be kellett érnie 804 ponttal.

A lövészettel kombinált futásnak Demeter a harmadik helyről vághatott neki, Marosi viszont csak tizenegyedikként rajtolt, az elsőhöz képest több mint egy perc hátránnyal. Az első kör végén Demeter megtartotta harmadik helyét, Marosi feljött nyolcadiknak. Az utolsó sorozathoz érkezve Marosi már negyedik volt – Demeter hatodik -, a célba pedig előbbi 10., utóbbi 11. helyen futott be – a harmadik 1000 méteren már csak arra ügyeltek, hogy biztosan ott legyenek a 12 között.

“Legfeljebb öt százalék esélyt adtam magamnak, hogy továbbjutok” – mondta  Marosi. “Rég lőttem ilyen jól, mindössze egyszer hibáztam, s teljesen kifutottam magam.”

Marosi, aki a vb előtt beteg volt, úgy fogalmazott, 2-3 hónapja bajlódik a vívással, jó kezdés után kizökken, és jönnek a vereségek: “A döntőre stratégiát kell váltanom, mert a kombinált számra nem lehet építeni” – tette hozzá.

A junior világbajnok Demeter összességében biztosan került döntőbe: “Bár vívásban volt egy kis hullámvölgy, de így, hogy harmadikként kezdhettem a futást, tudtam tartalékolni is” – nyilatkozott Demeter.

A döntőt vasárnap rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik