Sport

Furán indul a röplabda-bajnokság

Mostoha helyzetben van a sportág, és átalakult lebonyolítási rendszerben indul a röplabda NB 1-es szezon is.

Tóth Tamás vezetésével nemrégiben teljesen kicserélődött a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége, és a sportág marketing tevékenysége is láthatóan erősödött. Hiába azonban az igyekezet, ha a csapatok nehéz anyagi helyzetben vannak.

Éppen emiatt történt, hogy a szövetség összevonta az Extraliga és az NB 1 mezőnyét, így a férfiaknál 11, a nőknél 12 csapatos bajnokság veszi kezdetét szeptember 10-én, szombaton. A szövetség ezzel együtt egy olyan liga kialakításában bízik, amely komoly vonzerővel bír az alacsonyabb osztályokban sportolók számára is – a szervezet ezzel indokolta az egységes NB 1 elindítását (valójában alig maradt csapat, hogy két csoportot ki tudjanak alakítani). Kimarad a középszakasz és a keresztjáték is a lebonyolításból.

A hunvolley.hu oldal tájékoztatása szerint a férfiaknál nem, a hölgyeknél viszont két csapat is ott lesz a nemzetközi porondon. A Vasas és az Újpest a Challenge Cupban és az Interliga utódaként induló MEL-ben is indul, ez a harmadik számú európai sorozat. Fontos megjegyezni, hogy a Vasas a hazai bajnokságban nem vesz részt (13. együttesként a rájátszásban csatlakozik), és ahogy a hunvolley.blog.hu is megjegyzi, “sajnálatosan” egyik nyíregyházi csapat sem (hiányzik a MÁV Előre, az Eger és a Kalocsa is) lesz ott a rajtnál. A bajnoki címvédő BSE viszont ott lesz a mezőnyben.

Az esélyeket nehéz megjósolni a hölgyeknél, könnyen lehet, hogy nagy lesz a szakadék az újonnan előrelépők és a hagyományosan a legjobbak között szereplő együttesek között. Az Újpest, a Gödöllő, a Vasas és a BSE lehet ott az élmezőnyben, esetleg a Békéscsaba.

Ami a férifakat illeti: sokak szerint megtörhet a hosszú évek óta tartó Kaposvár-hegemónia, hiszen a somogyiak anyagilag alaposan meggyengültek. Szakmai vonalon ugyanakkor erősödtek, hiszen a Fenerbahce kispadjáról visszatért az egykori sikeredző és sikerkapitány, Demeter György.

A legnagyobb esélye a Kalo-Méh Kecskemét együttesének van arra, hogy legyőzze a Kaposvárt, hiszen a hírös városiak kerete megerősödött. Talány, mire lehet képes a Dunaferr, a Kazincbarcika, a MAFC és a Csepel.

Az első forduló programja
Férfiak:
2011. szeptember 10. szombat
Dunaferr SE – Nyíregyházi FRK
Dági KSE – Szolnoki Főiskola RKSI
2011. szeptember 11. vasárnap
MAFC-BME-MAPEI – Csepel
Kalo-Méh Kecskeméti SE – DEAC
Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika – Sümegi RE
Pihenő: FINO-Kaposvár
Nők:
2011. szeptember 10. szombat
Békéscsabai RSE – VESC
BSE – Aluprof-TF Budapest Volleyball Team
TEVA Gödöllői RC – Palota RSC
Albrecht MVSC MISI – Szolnoki Főiskola RKSI
UTE – Tatabányai Volán SE
2011. szeptember 11. vasárnap
BITT Kaposvár – Budai XI. SE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik