Sport

Harc az öttusa olimpiai kvótákért a vb-n

A csütörtökön kezdődő moszkvai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon harmincöt ország kétszáz versenyzője, köztük nyolc magyar vesz részt.

Az 1980-as ötkarikás játékokra épült moszkvai Olimpijszkij csarnokban egy helyen rendezik meg mind az öt számot a világbajnokság során. Az orosz fővárosban – amely az eredetileg rendező Kairó helyére ugrott be – nemenként három olimpiai indulási jogot osztanak.

Amint Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány fogalmazott, a célkitűzés ezúttal is több érem, közte legalább egy arany begyűjtése, de talán még ennél is fontosabb a kvótaszerzés. Az összeállítás ugyanaz, mint a júliusi angliai Eb-n – ahol három arany és egy ezüst volt a termés – , azaz a férfiaknál Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert és Tibolya Péter, a nőknél Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Cseh Krisztina indul.

A magyarok közül Kaszának, Kovácsnak és Tóthnak már van olimpiai részvételi joga. Egy országból mindkét nemnél ketten indulhatnak jövőre Londonban, de a kvóta névre szól – ezért fontos, hogy a férfiaknál és a nőknél is minél többen szerezzenek ötkarikás részvételi jogot.

A vb-n alapesetben az érmesek jutnak olimpiai indulási lehetőséghez, de ha ezeken a helyeken már kvótát szerzett versenyzők végeznek, akkor az utánuk következők léphetnek előre. Így matematikailag még akár a 14-15. helyezett is kvótához juthat. A kvótát a vb-n elsősorban Marositól és Gyeneseitől várja a kapitány.

A program csütörtökön a női selejtezővel kezdődik, pénteken a férfiakéval folytatódik, szombaton lesz a női, vasárnap a férfi döntő. Hétfőn a vegyesváltó, kedden a női váltó küzdelmeit rendezik, szerdán a férfiak váltóversenyével zárul a vb.

A műsor (magyar idő szerint)
Csütörtök:
női selejtező 7 óra, utolsó csoport utolsó szám 16:30 óra
Péntek:
férfi selejtező 7 óra, utolsó csoport utolsó szám 16:40 óra
Szombat:
női döntő 8:20 óra, kombinált szám 16:10 óra
Vasárnap:
férfi döntő 8:50 óra, kombinált szám 16:30 óra
Hétfő:
vegyesváltó 8:20 óra, kombinált szám 15:55 óra
Kedd:
női váltó 8 óra, kombinált szám 15:30 óra
Szerda:
férfi váltó 8 óra, kombinált szám 15:30 óra

Az elmúlt esztendőben a csapatversenyben a Marosi-Kasza-Németh összeállítású csapat bronzérmes lett Litvánia és Csehország előtt. Egyéniben Marosi a 13., Kasza a 15., Németh a 22. lett, Tibolya nem jutott be a fináléba. A váltóban a 10. lettek a magyarok.

A nők egyéni versenyében Gyenesei Leila a 7., Kovács Sarolta a 10., Pataki Viktória a 18., Tóth Adrienn a 27. lett, míg a csapatversenyben a mieink éppen lecsúsztak a dobogóról a 4. helyükkel. A váltóban a 9. lett a magyar csapat Csengtuban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik