Sport

70 éves lett Mezey György

Szerdán ünnepli hetvenedik születésnapját dr. Mezey György mesteredző, az edzőképzés egyik vezető alakja.

Mezey György játékosként 1957 és 1972 között a TFSE, a Keszthelyi MTK, a Budafoki MTE és a Budapest Spartacus színeiben kergette a labdát. Mindössze 24 esztendősen, Keszthelyen kezdte el edzői karrierjét, 1975-ben pedig már másodosztályú bajnoki címig vezette a BVSC-t.

Ezt követően az MTK-nál vállalt munkát, az 1977-78-as bajnokságban pedig bronzéremhez segítette a kék-fehéreket. 1980-ban Mészöly Kálmán segítője lett a magyar nemzeti csapatnál, illetve ő lett az utánpótlás- és az olimpiai válogatott szövetségi kapitánya is.

 

Három évvel később már ő ült a megüresedett piros-fehér-zöld kispadra, irányításával a csapat kijutott a mexikói világbajnokságra, öt győzelemmel és egy vereséggel letudva a selejtezőket – a hollandok elleni zakó már tét nélküli meccsen csúszott be –, a csapatot pedig ekkor megillette az európai ranglista első helye. Mezey lett az év edzője az öreg kontinensen.

Az 1986-os vébé előtt még 3-0-ra legyőztük Brazíliát a Népstadionban, majd a mundialon egy azóta is fájó 6-0-ás vereségbe szaladtunk bele a szovjetek, majd egy 3-0-ás zakóba a franciák ellen, így a Kanada elleni siker kevés volt ahhoz, hogy a gárda továbbjusson a csoportjából.

Détári gólja Brazília ellen:

A magyar válogatotthoz egy kuvaiti kitérőt követően két esztendővel később tért vissza egy rövid időre, majd előbb a Videoton, aztán a Kispest Honvéd szakmai irányítását látta el, első évében rögvest bajnok lett a piros-fekete gárda. 1992-ben újra az ázsiai országban vállalt munkát egy évre, majd egy kisebb pauzát követően a BVSC-t menedzserként segítette bajnoki- és kupa-ezüsthöz.

Egyre kevesebbszer ült le a kispadra, a Vasasnál és az Újpestnél is csak egy évet vállalt, majd a Videoton szakmai igazgatója, később vezetőedzője lett. A székesfehérvári együttes a magyar élvonal előző kiírásában története első bajnoki címét szerezte, így a Bajnokok Ligája selejtezőjébe is bejutott, ám ekkor már a Mezey Györgyöt váltó Paulo Sousa irányította a csapatot.

Így lett bajnok a Videoton:

1991-ben az UEFA bevezette az egységes európai licencet, illetve kidolgozta az európai szakemberek képzésének tervét, hazánk négy évvel később csatlakozott a programhoz. A Mezey vezette edzőképző 2002. november 8-án teljes jogú tagjává vált az edzőképző projektnek, míg az általa megteremtett OTP-Mol Bozsik Program, amely az utánpótlás-nevelést hívatott segíteni „Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja” címmel tüntette ki a kontinentális szervezet.

2007-ben kinevezték a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiát irányító szakmai testület elnökévé.

Dr. Mezey Györgyöt a Magyar Labdarúgó Szövetség székházában köszöntötték fel szerdán, a szakember pedig abbeli örömét fejezte ki, hogy a válogatott egy sikeres időszaka után került sor az ünnepségre, mert így mindenki őszinte mosollyal érkezett. Példaképét, Sir Alex Fergusont is idézte: ez az a kor, amikor már a gyertyák többe kerülnek, mint maga a torta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik