Sport

Kvótáért megyünk az öttusa vb-re

A csütörtökön kezdődő moszkvai öttusa-világbajnokságon is elsősorban az olimpiai kvótaszerzés a magyar csapat célja, de érmeket is vár a kapitány.

A válogatott összeállítása változatlan a júliusi angliai Európa-bajnoksághoz képest, azaz a férfiaknál Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert és Tibolya Péter, a nőknél Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Cseh Krisztina indul. Közülük Kaszának, Kovácsnak és Tóthnak már van olimpiai részvételi joga.

Egy országból mindkét nemnél ketten indulhatnak jövőre Londonban, de a kvóta névre szól – ezért fontos, hogy a férfiaknál és a nőknél is minél többen szerezzenek ötkarikás részvételi jogot. A vb-n alapesetben az érmesek jutnak olimpiai induláshoz, de ha ezeken a helyeken már kvótát szerzett versenyzők végeznek, akkor az utánuk következők léphetnek előre. Így matematikailag még akár a 14-15. helyezett is kvótához juthat.


“Összességében két fiú kvótára még mindenképpen szükség lenne, ha például sérülés történik, ne legyünk megszorulva
– mondta az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – Emellett, mint minden világversenyen, a vb-n is több érem az elvárás, s legyen közte arany is. Nem vagyunk túl jó helyzetben, mivel Tóth Adrienn két hete beteg volt, Marosi Ádám pedig a múlt héten nem edzett, antibiotikumot szedett.”

A kvótát a vb-n – betegsége ellenére – elsősorban Marositól és Gyeneseitől várja a kapitány.

A program csütörtökön a női selejtezővel kezdődik, pénteken a férfiakéval folytatódik, szombaton lesz a női, vasárnap a férfi döntő. Hétfőn a vegyesváltó, kedden a női váltó küzdelmeit rendezik, szerdán a férfiak váltóversenyével zárul a vb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik