Sport

Evezős-vb: B döntőben a Simon, Juhász duó

A magyar egységnek egyetlen riválisát kell megelőznie ahhoz, hogy kvótát szerezzen az országnak a jövő évi, londoni olimpiai játékokra.

A Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettesnek nem sikerült bejutnia a döntőbe a szlovéniai Bledben zajló olimpiai kvalifikációs evezős-világbajnokságon, így szombaton a B fináléban, azaz a 7-12. helyért küzdhet. A nemzetközi szövetség honlapja szerint a magyar kettősnek túl erős volt a pénteki középdöntős futam, a brit, kanadai, német éllovas bolytól – ez a három hajó jutott a legjobb hat közé – jelentősen leszakadva, az amerikaiak mögött az ötödik helyen ért célba.

Délelőtt még egy magyar egység szállt vízre: a könnyűsúlyú egypárevezősben érdekelt Hajdú Zsuzsanna második lett a szám B döntőjében, így nyolcadikként zárta a vb-t.

Délután az Elekes Szilveszter, Hermann Róbert kétpárevezős is utolsó pályáját teljesítette, s megnyerve a D döntőt végül összesítésben a 19. helyen végzett, a Varga Tamás, Galambos Péter könnyűsúlyú kétpárevezős pedig az alsóházi középdöntőben első lett futamában, így szombaton a 13-18. helyért versenyezhet.

A könnyűsúlyú négypárok között érdekelt Pozsár Bence, Matyasovszki Dániel, Markgrúber Balázs és Kitka Gergely alkotta kvartett vasárnap száll vízre a fináléban. Ez a szám nem szerepel az ötkarikás játékok műsorán.

A jövő évi, londoni helyek legnagyobb része ezen a regattán kel el, a fennmaradó kvóták sorsáról regionális viadalok, majd legvégül a jövő májusi, luzerni kvalifikációs verseny dönt. A vb-n nem személyek, hanem egységek szereznek indulási jogot, a további viadalokon azonban már személyre szólóak lesznek a kvóták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik