Sport

Megdől-e a Győr és a Veszprém egyeduralma?

A hétvégén elkezdődik a női és a férfi kézilabda-bajnokság. Nagy kérdés, hogy 2007 után lesz-e trónfosztás valamelyik ligában.

Illendőségi okokból kezdjük a beharangozót a szebbik nemmel. A címvédő Győri Audi ETO KC az újonnan rajtoló bajnokság legnagyobb esélyese. Konkoly Csaba együttese évek óta a Bajnokok Ligája legjobb négy gárdája közt van, és itthon sem lehet letaszítani a trónról.

A győri vezetőség a mostani átigazolási szezonban is megerősítette a keretet világklasszisokkal. Andrea Lekic, Jovanka Radicevic és a beálló Heidi Löke érkezése mindenképp minőséget jelent. A Rába-partján veszteséget is elkönyvelhettek az elmúlt hetekben: Bradeanura és Spiridonra támadásban és védekezésben is nagy szerep hárult, kérdés, hogy ezt a változást a szakmai vezetés miként tudja megoldani.

A zöld-fehérek nagyon jó felkészülésen vannak túl: megnyertek egy németországi tornát, illetve a nyár folyamán két Szabella-Kupát is elhódítottak. A Kisalföldön tehát minden adott ahhoz, hogy újra bajnok legyen a klub, és a Bajnokok Ligájában először a csúcsra érjen.

Győri Audi ETO KC
Érkezett: Andrea Lekic (Krim Ljubljana), Heidi Loke (Larvik HK), Jovanka Radicevic (Buducnost Podgorica)
Távozott: Aurelia Bradeanu (Valcea), Mayer Szabina (Veszprém), Katarína Mravíkova (visszavonult), Simona Spiridon (visszavonul?)


A bajnok legnagyobb kihívója a 2011-es KEK-győztes Ferencváros lehet. Elek Gábor
tanítványai a tavalyi bronzérem után idén legalább a dobogó második fokát célozzák meg. A 2006 után újra nemzetközi kupát nyerő Fradinál a csapat nagyrésze együtt maradt, talán a dabasi KEK-döntő hősének, Barabásné Trufán Noéminak a távozása érintheti negatívan a fővárosiakat.

A Népligetben új arcokat is találhatunk: a beálló Cifra Anita, valamint a szerb balkezes átlövő Jelena Zivkovic nagy erősítés lehet. A Ferencvárosnál nagy kérdés, hogy a KEK-indulás, és a győrinél jóval rövidebb kispad mennyit vesz ki a játékosokból a bajnoki címért zajló küzdelemben.

FTC-Rail Cargo Hungária
Érkezett: Cifra Anita (Békéscsaba), Jelena Zivkovic (Zajecar)
Távozott: Balogh Barbara (Metzingen), Barabásné Trufán Noémi (Wolfsburg), Bari Nagy Regina (Metzingen), Szamoránsky Anikó (Kiskunhalas)

A tavalyi döntős DVSC-Fórumnak nehéz dolga lesz, ha megszeretné ismételni az elmúlt szezon remek teljesítményét. Köstner Vilmos együttesét a nyáron több meghatározó játékos is elhagyta. Bogdanovics Annamária, Bognár Barbara, Borbás Rita vagy Bulath Anita eligazolása komoly gondokat idézhet elő a Hajdúságban.

A lokistáknak jó hírt jelenthet, hogy visszatért a Valceától Szűcs Gabriella, akinek univerzális játéka sokat segíthet a debrecenieknek.

DVSC-Fórum
Érkezett: Kudor Kitti (Békéscsaba), Léránt Vivien (Hypo), Szűcs Gabriella (Valcea)
Távozott: Bogdanovics Annamária (Siófok), Bognár Barbara (Érd), Borbás Rita (Szekszárd), Bulath Anita (Veszprém), Juhász Gabriella (Veszprém), Mörtel Renáta (Siófok), Szabó Valéria (Zvezda Zvenyigorod)

A legnagyobb változások Vácon zajlottak. A tavalyi negyedik helyezettet anyagi nehézségek miatt rengeteg kulcsjátékos elhagyta. A Hypóhoz távozott Németh András, az együttes mestere, valamint két játékosa, Rédei-Soós Viktória és Temes Bernadett is.

Az évad meglepetéscsapata a válogatott klasszisokkal megerősödött Siófok, illetve a Veszprém lehet.

Siófok KC
Érkezett: Ábrahám Szilvia (Veszprém), Bódi Bernadett (Békéscsaba), Bogdanovics Annamária (DVSC), Herr Orsolya (Vác), Mörtel Renáta (DVSC)
Távozott: Anastacio (Gjovik), Silvia Pinherio (Hypo), Tóth Zsuzsanna (Budaörs)

Az elmúlt bajnokság végén visszavonult két nagyszerű kézilabdázónk: az olimpiai ezüstérmes Bojana Radulovic sérülés miatt fejezte be karrierjét, míg Kirsner Erika a jövőben a váciak elnökeként fog dolgozni a kézilabdáért.

A 2010/2011-es bajnokság végeredménye
1. Győri Audi ETO KC
2. DVSC-Korvex
3. FTC
4. Vác
5. Alcoa
6. Békéscsaba
7. Dunaújváros
8. Veszprém
9. Érd
10. Siófok
11. Szekszárd
12. Újbuda
Az 1. forduló párosítása
2011. 09. 02. Szekszárd – DVSC
2011. 09. 03. Vác – Érd
2011. 09. 03. Siófok – Dunaújváros
2011. 09. 03. Veszprém – Győr
2011. 09. 03. Kiskunhalas – Alcoa
2011. 09. 03. FTC – Békéscsaba

A férfiaknál a Budapest Bank Ligában a legnagyobb esélyesnek idén is az MKB Veszprém csapata számít. Mocsai Lajos együttese 2008 óta minden bajnokságot megnyert, ráadásul az utóbbi három kiírásban veretlenül végeztek az élen a bakonyiak.

A tavalyi keret együtt maradt, Szergej Lusnyikov, Nagy Kornél, Eklemovic Nikola valamint a rutinos kapus Dejan Peric van a távozók listáján. Az érkezők közt a magyar válogatottban is helyet kapó alapemberek, valamint két horvát sztár is megtalálható. Ilyés Ferenc, Schuch Timuzsin, Mirko Alilovic és a fiatal Vedran Hud nemzetközi szinten is erősítést jelentenek.

Marko Vujin utolsó idényére készül Veszprémben, nagy kérdés, hogy a 2012 nyarán a német Kielbe távozó szerb klasszis mennyire lesz motivált a szezonban. A címvédő Németországban és Franciaországban játszott előkészületi mérkőzéseket neves ellenfelek ellen.

Mocsai Lajosék célja, hogy egymás után ötödször legyenek bajnokok, míg a Bajnokok Ligájában legalább a legjobb nyolc közé jussanak.

MKB Veszprém
Érkezett: Ilyés Ferenc (Lemgo), Schuch Timuzsin (Constanta), Mirko Alilovic (Celje), Vedran Hud (Zagreb)
Távozott: Jevgenyij Lusnyikov (visszavonult), Nikola Eklemovics (Wisla Plock), Dejan Peric (Celje), Nagy Kornél (Dunkerque)

A másik BL-csapatunk, a PICK-Szeged tavaly erőn felül teljesített. A magyar bajnoki ezüst mellett bejutottak a BL legjobb tizenhat csapata közé. Idén is hasonló célokkal vág neki az idénynek Skaliczky László együttese, annyival kiegészítve, hogy a veszprémieket megfosszák több mint három éve tartó veretlenségüktől.

Nagy erősítést jelenthet a Tisza-partiaknak Ancsin Gábor leigazolása: az elmúlt idényben lyukasnak számító jobbátlövő poszt Ancsin érkezésével megoldódhat. A német Friesenheimtől szerződtetett válogatott játékos 2009 után tér vissza a honi bajnokságba.

Buday Dániel hat év után jött vissza Szegedre, az irányító a Ferencvárost hagyta el a csongrádiak kedvéért. Az egykori löweni irányító rutinjára nagy szükség lesz Szegeden a hétvégén kezdődő nagy menetelésben.

PICK-Szeged
Érkezett: Buday Dániel (Ferencváros), Dr. Czina József (Ferencváros), Ancsin Gábor (Friesenheim), Antonio Pribanic (Bjelovar), Rajko Prodanovic (Partizan)
Távozott: Herbert Gábor, Katzirz Dávid (Csurgó), Maxim Butenko, Tomas Stranovsky, Maros Baláz

A két BL-csapatunk után nagy harc lesz a dobogó harmadik fokáért. A Ferencváros és a PLER egyesüléséből létrejött FTC-PLER nagy célokkal vág neki a Budapest Bank Ligának. Garancia a sikerre az a Zsiga Gyula lehet, aki 1999-ben a Dunaferr női csapatával BL-győztes lett.

Hasonló reményekkel vág neki az idénynek a Tatabánya, a Katzirz Dáviddal, illetve Herbert Gáborral erősítő Csurgó, valamint a Sótonyi László edzette rutinos Balatonfüred.

Nagy hiányzója is lesz a 2011/2012-es bajnokságnak: a 2000-ben még bajnok Dunaferr csak a második vonalban lesz érdekelt. A súlyos anyagi problémák miatt rengetegen elhagyták a piros-fehéreket, és ez a kiesést jelentette.

A Budapest Bank továbbra is névadó
A Budapest Bank és a Magyar Kézilabda Szövetség meghosszabbította együttműködési megállapodását. A szerződés értelmében a bank a 2011/2012-es idényben is a sportág kiemelt szponzora, és névadóként támogatja az NB I-es férfi kézilabda ligát.

„Örömmel jelentem be, hogy a Budapest Bank immár a hatodik szezonban támogatja névadóként a Férfi Kézilabda Ligát, ezzel hozzájárulva a kézilabda sport népszerűsítéséhez és sikereihez. Az élesedő versenyt üdvözöljük, mindemellett idén is a sportszerű, tiszta játékra ösztönözzük a bajnokságban szereplő csapatokat és a szurkolókat. Ezért ebben a szezonban is meghirdetjük a Budapest Bank Fair Play díjat, hogy egymillió forinttal külön elismerésben részesítsük azt az együttest, amely a legsportszerűbbnek bizonyul az alapszakasz mérkőzésein” – mondta el Cs. Tóth Marianna, a Budapest Bank kommunikációs vezetője.

„A Budapest Bank az elmúlt évek kedvezőtlen gazdasági körülményei közepette is folyamatos támogatást biztosított a Ligának, ezzel jelentősen hozzájárulva a sportág presztízsének növeléséhez. A Magyar Kézilabda Szövetség és a csapatok idén is mindent megtesznek azért, hogy az együttműködés sikeres legyen és még magasabb színvonalú mérkőzéseket lássanak a szurkolók” – fogalmazott a szezonnyitó sajtótájékoztatón Nemcsik Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára.

(Forrás:Budapest Bank/MKSZ)

A veszprémi bajnokavatás 2011-ben:

A 2010/2011-es bajnokság végeredménye
1. MKB Veszprém
2. PICK Szeged
3. Celebi-FTC
4. Tatabánya
5. Balatonfüred
6. Csurgó
7. Kecskemét
8. PLER
9. Pécs
10. Mezőkövesd
11. Orosháza
12. Dunaferr
A Budapest Bank Liga 1. fordulójának párosítása
2011. 09. 02. FTC-PLER – Tata
2011. 09. 02. Tatabánya – Orosháza
2011. 09. 02. Kecskemét – Mezőkövesd
2011. 09. 03. Csurgó – Balatonfüred
2011. 09. 03. PICK Szeged – Gyöngyös
2011. 09. 04. Pécs – MKB Veszprém

Ajánlott videó

Olvasói sztorik