Sport

Bolt kálváriája sem hatja meg a szabályalkotókat?

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a jelek szerint nem kívánja megváltoztatni a kiugrásról szóló szabályát.

Talán már mindenki ismeri a történetet, de azért elevenítsük fel, miért is került napirendi pontra a kérdés: vasárnap rendezték az atlétikai világbajnokságon a százméteres síkfutás döntőjét, ám a toronymagas esélyes, a világ jelenlegi leggyorsabb embere, Usain Bolt kiugrott a rajtnál, így kizárták.

Azért azt is illik megjegyezni, hogy honfitársa, Yohan Blake 9,92-es idővel diadalmaskodott.

Az eset hatalmas port kavart, többen is kritizálták a nemzetközi szövetséget a szabály miatt és felszólaltak a jamaikai érdekében, ám megeshet, hogy hiába. Paul Hardy, az IAAF versenyigazgatója elmondta, mindenképpen áttárgyalják a történteket, ám nem tartja valószínűnek, hogy megváltoztatnák a szabályt.

„Nem hiszem, hogy bárki is örülne annak, hogy Boltot kizárták. Messze a legnagyobb név az atlétikában, egyszerűen szükségünk van rá. A szabály ugyanakkor adva van – mindenki számára” – nyilatkozta Hardy.

 

Pár sportoló, a többi közt a női százméteres győztes Carmelita Jeter, illetve a 110 gát küzdelmei során (Dayron Robles kizárása miatt) diadalmaskodó Jason Richardson is azt vallja, ha az ember betartja a szabályokat, nagy baj nem érheti. „Ne menj át más pályájára és várd meg a startpisztolyt” – szólt Richardson jó tanácsa.

Bárhogy is dönt az IAAF, utóbbit mindenképpen érdemes megfogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik