Sport

Ki babrált ki Usain Bolttal?

Usain Bolt vasárnapi kizárása a 100 méter döntőjében találgatásrohamot indított el a világban, a riválisai sajnálják Boltot, és szidják a szabályt.

Az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó jamaicai Usain Boltot rossz rajt miatt kizárták a 100 méteres síkfutás döntőjéből, a szenzációs hír alaposan megmozgatta a világ fantáziáját.

Az elvetemült összeesküvéselmélet-gyártók máris előjöttek a farbával, hogy a sprinterkirály kizárásáért kolosszális pénzt lehetett kaszálni a fogadóirodáknál.

A másik szál sokkal izgalmasabbnak tűnik. Ez pedig arról szól, hogy Bolt edzőpartnere, az aranyérmet végül megszerző Yohan Blake lába rugózott egyet a rajtgépben, a mellette térdeplő Bolt pedig abban a pillanatban, de még egy tizedmásodperccel a rajtpisztoly durranása előtt reagált legnagyobb riválisa mozdulatára.

Blake alig kivehető bemozdulása azért látszik, hogy emögött hidegvérű szándékosság volt, vagy csak egy időben visszafordított mozdulat ugratta ki Boltot, vagy Usain nem emiatt siette el a rajtot, az aligha fog kiderülni.

A döntő pillanat:

Bolt valósággal sokkot kapott a kizárás után, saját magát szidta, értelmeset nem tudott mondani az őt faggató riportereknek, mintha azt sem tudná igazán, hol is van éppen.

Blake sem úgy viselkedett, mint aki most nyerte meg az atlétikai vb csúcsszámát. Örült, persze, de zavartan fogadta a gratulációkat, villámnyilatkozataiban pedig hol sikerén csodálkozott, hol póruljárt edzőpartnerét sajnálta nagyon.

“Annyit beszélgettünk Usain-nel az edzéseken, hogy mennyire kell vigyázni, nehogy kiugorjunk a startban, erre tessék, ez történik…” – motyogta Blake.

A 100 méteres döntő:

A 2003-as világbajnok, most bronzérmes Kim Collins az atlétika szomorú estéjéről beszélt: “A bajnok kiesett, aki tudta, kihasználta a lehetőséget. Ha a Nemzetköi Atlétikai Szövetség a tv-közvetítések miatt úgy látja jónak, ez a szabály marad, az első kiugrást rögtön kizárással büntetik. Nem hittem volna, hogy Boltot kirakják a fináléból. Bármennyire is örülök a bronzéremnek, szomorú estéje volt ez az atlétikának.”

A sérülés miatt a vb-t kihagyó amerikai Tyson Gay is örök mumusát, Boltot sajnálja: “Ennek egyszerűen nincs értelme. Milyen 100-as döntő az, amikor a legnagyobb nevet kipenderítik?”

Egy korábbi világbajnok, a trinidadi Ato Boldon azonnal elővette az IAAF illetékeseit: “A szabályalkotók most elgondolgozhatnak azon, hogy tehet tönkre egy egész vb-t egy olyan szabály, amit senki sem akart.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik