Sport

Öt magyar ökölvívó arany a strandon

A 2. Papp László Emlékverseny szombati döntőinek a felét, ötöt a magyar válogatott versenyzői nyertek meg.

A hatalmas hajdúszoboszlói strand közönsége szombat délutánon is perzselődött a trópusi hőségben, így dupla kalapemelés jár a finálé húsz résztvevőjének, akiknek nemcsak egymással, hanem a közel negyven fokos kánikulával is meg kellett küzdeniük.

Papírsúlyban a hajdúsámsoni Ungvári Istvánnak élete egyik legjobb teljesítménye sem volt elég ahhoz, hogy legyőzze a sziklakemény kazah Nurzsan Kosanovot. Dobrádi Zsoltnak eggyel feljebb hasonló élményben volt része a tavalyi Eb ezüstérmese, az angol Khalid Yafai ellen, aki a torna legjobb bokszolójának járó különdíjat is elnyerte háromnapos produkciójával. Yafai bátyja, Gamal nagyot küzdött Kalucza Norberttel, bárkit ki lehetett volna hozni győztesnek, az ifjabbik Yafait látták jobbnak 3:2 arányban.

Ugyanez volt a pontozás Varga Miklós és a szintén Eb-ezüstérmes Fain Weaver meccsén könnyűsúlyban. A hajdúsámsonbiak Eb-bronzérmese háromnapos remek teljesítményére tette fel a koronát parádés győzelmével.

Ritkán bokszolhatok fordított alapállású versenyzővel, sokszor le is nyeltem az angol jobbkezeseit, de valahogy sikerült felülkerekednem. Nem szeretnék jósolni a vb előtt, de az a célom, hogy megszerezzem a kvótát, és ott legyek a londoni olimpián” – mondta Varga, aki a viadal alatt ünnepelte 24. születésnapját.

Káté Gyula – akinek szekérderéknyi érme van a különböző világversenyekről – az első menetben kétszer leütötte cseh ellenlábasát, gyorsan véget is ért a mérkőzés.

„Azt bokszoltam, amit edzőm, Szántó Imre kért tőlem, a kettős fedezék elleni taktikát gyakoroltam, s egy balfelütéssel sikerült is megfognom a cseh fiút. Onnan már nem volt nehéz” – értékelt Káté, a magyar válogatott csapatkapitánya.

Tavalyi Európa-bajnokunk, Bacskai Balázs sem izzadt meg – alkalmazhatnánk a zsurnalisztikai klisét, csakhogy ez nem lenne igaz, mert itt már az is izzadt, aki még meg sem moccant. A Vasas klasszisa az első menetben kétszer, a másodikban egyszer rendítette meg a cseh srácot, mire a bíró beszüntette az egyoldalú küzdelmet.

„Napról napra jobban és erősebben bokszoltam. A vb-ig még sokat szeretnék fejlődni, fontos állomás volt a Papp László Emlékverseny, megmérettük magunkat. Visszaszereztem az Eb-n elveszített önbizalmamat, édesapám is elégedett volt velem, alig várom már a vb-rajtot” – mondta a hazai közönség – főleg annak nőnemű szegmense – egyik kedvence.

Szellő Imre folytatta lehengerlő szereplését, egyhangú pontozással verte a finn Eemeli Katajistót, akinek akkora duzzanat nőtt jobb szeme alatt, hogy alig látott tőle. Nem szervi bajról van szó, Szellő ökle a „bűnös”.

Szupernehézsúlyban az újabban Szántó Imrével készülő Bouquet Bence nyugodt boksszal vezetett a debreceni Bernáth István ellen, amikor a harmadik menetben leléptették a súlyos orrvérzéssel bajlódó hajdúsági fiút.

Kovács László szövetségi kapitány elégedett volt: „70-80 százalékos állapotban vannak a keret tagjai, Varga, Káté, Bacskai és Szellő napról napra jobban belelendült, s az is hasznos volt, hogy a szerencsés sorsolásnak köszönhetően egyre nehezebb ellenfelekkel kerültek szembe.”

A torna legjobb külföldi versenyzőjének az angol Khalid Yafait (52 kg), a legjobb magyarnak Varga Miklóst (60 kg) választották meg.

Döntők
49 kg: Nurzsan Kosanov (kazah)-Ungvári István (Harangi SE) p. gy. 4:1
52 kg: Dobrádi Zsolt (KSI)-Khalid Yafai (angol) p. v. 0:5
56 kg: Gamal Yafai (angol)-Kalucza Norbert (DVSC) p. gy. 3:2
60 kg: Varga Miklós (Harangi SE)-Fain Weaver (angol) p. gy. 3:2
64 kg: Káté Gyula (Kispest)-Zdenek Chládek (cseh) d. f. 1. m.
69 kg: Martin Svoboda (cseh)-Bacskai Balázs (Vasas) d. f. 2. m.
75 kg: Alekszandar Drenovak (szerb)-Ville Hukkanen (finn) p. v. 2:3
81 kg: Eemeli Katajisto (finn)-Szellő Imre (KSC) p. v. 0:5
91 kg: Vladimir Reznicek (cseh)-Lubos Velecky (cseh) p. v. 2:3
+91 kg: Bernáth István (DVSC)-Bouquet Bence (Vasas) sérülés miatt leléptetés 3. m.

Ajánlott videó