Sport

Bor hetedik lett, két bronzzal zártunk a cselgáncs-vb-n

A szombati napon három magyar volt érdekelt a párizsi olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon, de újabb érmet nem sikerült szerezni.

A mieink remekül kezdték a mai versenynapot: a 100 kg-os Hadfi Dániel és Farkas Bálint, illetve a +100 kg-os Bor Barna is bejutott a 32 közé.

Hadfi, a Honvéd Európa-bajnoka és vb-harmadikja első mérkőzésén Adil Fikrivel találkozott, és mivel a marokkóit kétszer, őt pedig egyszer intették, jukóval nyert. Ezután a szintén vb-bronzérmes, hazai közönség előtt szereplő Thierry Fabre-ral csatázott, a mérkőzés 2:16 perc elteltével dőlt el, amikor a francia egy dobásra vazaarit kapott. A hátralévő időben Hadfi már nem talált fogást ellenfelén. Edzője, Toncs Péter csalódottan összegzett az MTI-nek: “Sajnos az történt, amitől tartottam, nincs meg az a technikája, amivel behúzhatná a meccseket. Nincsenek jó kilátásai az olimpiára.”

Hadfi súlycsoport- és klubtársa, Farkas Bálint első meccsén szintén figyelmeztetésekkel bizonyult jobbnak 3-1-re a kameruni Tchiengang Mbakommal szemben, és vazaarival győzött. A folytatásban a kétszeres vb-harmadik kubai Oreydis Despaigne-nyel nézett farkasszemet. A csata mindössze két intést hozott, mindkét alkalommal a magyart figyelmeztette a bíró, így a karibi dzsúdós jukóval nyert, Farkas pedig kiesett.

A legnehezebbeknél a paksi Bor Barna először az Amerikai Szamoáról érkezett Anthony Liuval csapott össze, akit gyorsan elintézett: bő egy perc elteltével vazaarit érően eldobta csaknem egy fejjel kisebb ellenfelét, majd rögtön leszorította, és 20 másodperccel később a második vazaarira már ippont kapott.

A 32 között a dél-amerikai bajnokságokon eddig 14 érmet gyűjtött argentin Orlando Baccino várt a magyar dzsúdósra. A 40 (!) éves rivális minimális ellenállást sem fejtett ki, folyamatosan hátrált és bontotta a fogást, ezért a bíró háromszor figyelmeztette, így két perc elteltével Bor már vazaarival vezetett. Végül a magyar “nehézfiú” leszorítással kombinált fojtással vetett véget a küzdelemnek, a veterán argentin gyorsan “lekopogta” az akciót.

A kétszeres Eb-második paksi dzsúdós a nyolcaddöntőben a szlovén Matjaz Cerajjal találkozott, akit megvert eddigi két meccsükön. Az ellenfél ezúttal rendkívül passzívan mozgott, többször is kilépett, ezért három perc elteltével már három intésnél tartott, ami a 24 éves magyarnak vazaarit jelentett. A hátralévő időben Bort is intették kétszer, de ez “belefért”, végül ő jutott be a nyolc közé.

Bor a negyeddöntőben a súlycsoport és az egész dzsúdóvilág talán legnagyobb sztárjával, a négyszeres világbajnok francia Teddy Rinerrel szállt szembe, akitől mind a hét eddigi meccsükön kikapott – legutóbb áprilisban, az isztambuli Eb döntőjében. A nyolcadik találkozó sem tartott sokáig: a 204 centis, guadaloupe-i születésű óriás 35 mp elteltével egy horog-kombinációval hanyatt döntötte a 24 éves magyart, és ipponnal nyert.

Ezután Bor az orosz Alekszandr Mihajlinnal csapott volna össze a vigaszágon. A találkozó azonban nem jött létre, mivel a paksi “nehézfiú” a Riner elleni meccsen ráesett a vállára, és nem tudta folytatni a küzdelmet a vigaszágon. “Esés közben a könyököm ért le először, a vállam pedig felcsúszott. Nagy reccsenést hallottam, és azóta is rettenetesen fáj” – nyilatkozta a bemelegítőteremben Bor az MTI-nek. “Nagyon remélem, hogy semmi komoly, mert elegem van a sérülésekből. Jó formában voltam ma, úgy érzem, a bronzmeccsig eljutottam volna. De egy kézzel nem lehet dzsúdózni. Ami Rinert illeti, ő egy külön kategória most, nagy pech, hogy vele kerültem egy ágra. A többiek közül a kubaival jót meccseltem Brazíliában, az orosz is meglett volna, a németet és a dél-koreait is vertem már meg, de Teddyt most nem lehet legyőzni.” Bor Barna így hetedikként zárt.

Mivel a vasárnapi csapatversenyben a magyarok már nem lesznek érdekeltek, a 13 tagú küldöttség két bronzéremmel zárta a vb-t: kedden Csernoviczki Éva (48 kg), pénteken pedig Mészáros Anett (70) állhatott a dobogó legalsó fokára.

A seregszemlén 136 ország 949 versenyzője vett részt. Az éremtáblázaton Japán végzett az élen 5 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel, mögötte Franciaország és Kína végzett. A mieink két bronzéremmel a 13. helyen zártak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik