Sport

Az atléták háromnegyede már átesett a vérteszten

A tegui atlétikai vb 1945 résztvevője közül több mint 1400 esett már át vérdopping-teszten.

Az IAAF augusztus 11-én jelentette be a példa nélküli vizsgálatsorozatot, a vérteszt mellett az ellenőrök félezer vizeletmintát is vesznek a dél-koreai vb kilenc napja alatt. Korábban soha nem fordult elő, hogy csaknem kétezer sportolótól majdhogynem egyidejűleg, azonos körülmények között vegyenek mintát.

A mintákat először a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált dél-koreai laborban elemzik, a vb után pedig Lausanne-ba szállítják, ahol további ellenőrzéseket végeznek rajtuk.

Az IAAF három módon használja a mintákat. Az eddig nyilvántartásba nem vett atléták “ujjlenyomataként”, afféle biológiai útlevélként szolgálnak, összevethetők lesznek a már nyilvántartásban szereplő sportolók korábbi mintájával, illetve segítik a versenyzők biológiai profiljainak pontosabb meghatározását.

Két éve Berlinben 600 vértesztet végeztek a vb-n.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.