Sport

Kővágó és Pars vb-éremért dob Teguban

A szombaton kezdődő atlétikai vb-n egytucat magyar versenyző áll rajthoz, hat év éremszünet után ismét lehet dobogósunk.

A magyar küldöttség részletekben utazott, de kedden már így is mindenki kiért Dél-Koreába, hogy maximálisan át tudjanak állni.

A körülmények kiválóak, a szervezők barátságosak, egyelőre az időjárás sem vészes, sőt, az itthoni 37-38 foknál vagy tízzel hűvösebb van Teguban, bár az eső néha elered.

Barátságos fogadtatás:

A címben említett medáliára két dobóatlétánknak, Kővágó Zoltánnak és Pars Krisztiánnak van igazi sansza, nem is kicsi. Az athéni olimpiai második Kővágó Zoltán a diszkoszvetés egyik esélyese, lévén ő a világranglista éllovasa 69.50 méterrel, amit a budapesti Gyulai István Emlékversenyen dobott. Kővágó a Gyémánt Ligában Londonban második, Párizsban negyedik, Oslóban pedig 5. lett.

Kővágó 69.50 méteres dobása a Gyulai István Emlékversenyen:

A 2004-es doppingbotránya előtt vb-második, Európa-bajnok Fazekas Róbert idei legjobbja elmarad a közvetlen élmezőny mögött (65.30 m), de tavalyi Európa-bajnoki harmadik helye jelzi, hogy még messzire tudja vetni a diszkoszt.

Kalapácsvetésben a tavalyi Eb-harmadik Pars Krisztián idén egy sor kisebb nemzetközi versenyt nyert meg, a szekszárdi ob-n dobott 80,63 métere a harmadik a ranglistán. Pars esélyeit alaposan megnöveli, hogy a világ idei legnagyobb dobásának (81.73 m) tulajdonosa, enfele-a-vb-n/”>az orosz Alekszej Zagornyij nem indul a vb-n.

Pars Krisztián:

A szám további magyarjai közül Németh Kristófot idei legjobbja (76,29 m) és a formája alapján a legjobb 12-be várja a szakma, Orbán Évától pedig tisztes helytállást remélnek.

A magyar küldöttség oroszlánrészét kitevő dobóatléták közül a súlylökő Kürthy Lajos győzött az izmiri csapat Eb-n, és bronzérmes lett a prágai nemzetközi viadalon, idei, 20.20 méteres legjobbja két méterrel marad el a világelittől, kolléganője, a 22 éves Márton Anita elvárások nélkül versenyezhet.

Az egyetlen magyar sprinter, Baji Balázs szintén felszabadultan vágtázhat, nála nem igazán a helyezés, inkább a mutatott forma a lényeg, csakúgy, mint a többi fiatal, a 800-as Kazi Tamás vagy a gyalogló Madarász Anita esetében.

Papp Krisztinára nehéz 10 ezer méter vár a dél-koreai klímában, a betegségen átesett hétpróbázó Farkas Györgyi formája talány.

Az atlétikai világbajnokság magyar indulói
Férfiak:
Pars Krisztián, Németh Kristóf (kalapácsvetés)
Kővágó Zoltán, Fazekas Róbert (diszkoszvetés)
Kürthy Lajos (súlylökés)
Baji Balázs (110 m gát)
Kazi Tamás (800 m)

Nők:
Papp Krisztina (10000 m)
Orbán Éva (kalapácsvetés)
Márton Anita (súlylökés)
Farkas Györgyi (hétpróba)
Madarász Viktória (20 km gyaloglás)

Dornbach Ildikó szakmai igazgató többféle helytállást is elvár a vb-n:

„Egy éremmel és két pontszerző helyezéssel elégedett lennék, illetve a tudattal, hogy bátor, a jövő építésére alapot adó versenyzéseket láttam.

Szeretném, ha a feltörekvő fiatalok levetkőznék azt a görcsös, kétségbeesett versenyzési stílust, ami régóta uralja atlétikánkat. Felszabadultnak és koncentráltnak lenni, ez két különböző fogalom, de egymást nem oltja ki” – fogalmazta meg a szakember az elvárásokat.

Dornbach Ildikó hozzátette, hogy a betervezett (meleg égövi, magaslati, tatai) edzőtáborokat meg tudták csinálni. A felmérések többnyire jól szolgálták a felkészülést, mint ahogy a szakági kontinentális versenyek is, amire még akkor is megérte a szövetségnek áldozni, ha ezért „irgalmatlan módon el is adósodtunk”.

Dornbach Ildikó személy szerint is kitért a magyar vb-indulókra:.

„Nagy teher került Kővágó Zoli vállára azzal, hogy jelenleg a diszkoszvető világranglista éllovasa. Pars Krisztián másodikként szerepel a kalapácsvető ranglistán. Kívánom, hogy elérjék, amiért annyit dolgoztak, és felállhassanak a vb-dobogóra” – mondta a szakmai igazgató az éremesélyesekről.

A szakvezetés Fazekas Róbertet a nyolcba, Németh Kristófot, Kürthy Lajost és Orbán Évát pedig a legjobb 12 közé várja. Papp Krisztina 10 ezres futásán bármi történhet, a fiataloktól pedig a fent említett bátor, okos versenyzést reméli, amin sok múlhat.

„Ők kiharcolták lehetőséget egy olyan lépés megtételéhez, ami meghatározhatja a jövőjüket. Farkas Györgyi betegség miatt kihagyta az Universiadét, remélem, már jó erőben lesz a vb-n” – fejezte be Dornbach Ildikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik