Sport

Nagyra nőttek az Üllői úti fák (1995)

Tizenhat évvel ezelőtt a Ferencváros labdarúgó csapata hatalmas csodát végrehajtva bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára.

1995. augusztus 23-án 18 ezer néző foglalt helyet az Üllői úti stadion lelátóin – az ellenfél a belga Anderlecht volt. A fanatikusok olyan dolgot vártak, amit előtte magyar együttes még nem hajtott végre: bejutni a BL legjobb tizenhat gárdája közé.

A fradisták bizakodhattak hiszen a belgiumi odavágón 1-0-ra győzött Zoran Kuntics góljával a Novák Dezső vezette Ferencváros. Bravúr volt a javából, mert a hazaiak igazi sztáralakulatnak számítottak. Megnyerték hazájuk bajnokságát, valamint az európai-ranglista kilencedik helyét foglalták el. Olyan labdarúgók alkották a keretüket, mint a nigériai Babayaro, a görög Karagiannis, a svéd Zetterberg, illetve a belga válogatott oszlopos tagjai Boffin, De Bilde, Walem és a kapus De Wilde.

A Fradi nem ijedt meg, és az idegenbeli siker után mindenki továbbjutást várt. Novák Dezső, a magyar bajnok mestere így várta a sorsdöntő összecsapást: “Tény, az Anderlechtnek úgy megyünk neki, hogy az első összecsapást megelőzően kikaptunk Debrecenben 2-1-re, ezúttal viszont győztes csapat várja a belgákat. Most, figyelmeztetni illik őket arra, hogy a csabai 3-1 tudatában sem szabad átesni a ló másik oldalára.”

A Ferencváros tehát a magyar labdarúgás hosszú idő utáni legnagyobb sikerének küszöbére érkezett 1995-ben. A két héttel korábbi visszavágóhoz képest kimaradt a sérült Albert Flórián, helyette Vincze Ottó került a középpályára.

A mérkőzés első félidejében felváltva alakultak ki helyzetek, a Ferencváros és az Anderlecht előtt is adódtak ziccerek. A két kapus Hajdú Attila és De Wilde remek formában védtek.

A találkozó ötvenedik percében elszabadult a zöld pokol: Kuntics egy ügyes csel után visszagurított Kopunovics elé, aki nagy helyzetben nem hibázott (1-0). Ezután a belgák mindent egy lapra feltéve rohamoztak és a 65. percben egy kissé vitatható gólt értek el De Bilde révén (1-1). A következő percek fantasztikus izgalmak közepette teltek el. Hajdú magabiztosan teljesített, ahogy a Telek András vezette védelem is.

A skót játékvezető pár perc hosszabbítás után lefújta a mérkőzést és a Ferencváros 2-1-e összesítéssel első magyar csapatként bejutott a BL-főtáblájára. Vitathatatlan, hogy a Videoton 1985-ös UEFA-Kupa menetelése óta ez számított a legnagyobb hazai klub sikernek.

Novák Dezső: “A visszavágó egyáltalán nem volt könnyebb. Úgy érzem teljesen megérdemelten jutottunk tovább, hiszen fel tudtuk venni a versenyt fizikálisan és technikailag is a nagyhírű ellenféllel szemben. Ki kell emelnem Hajdú, Telek és Nyilas teljesítményét.”

Hajdú Attila: “Örülök, hogy az első BEK-szereplésem során sikerült helytállnom. Nagyon boldog vagyok.Az utolsó percekre viszont alig emlékszem vissza, a fejemet eltalálta a labda, valószínűleg kisebb agyrázkódást szenvedtem.”

Nyilas Elek: “Nagyon örülök, hogy sikerült teljesítenünk az elvárásokat. Úgy érzem, szép sikert szereztünk a magyar labdarúgásnak.”

A szenzációs ferencvárosi siker képekben:

Bajnokok Ligája-selejtező visszavágó (1995)
Ferencváros – Anderlecht 1-1 (0-0)
gólszerzők: Kopunovics (50.), De Bilde (65.)
Ferencváros: Hajdú, Telek, Simon, Kuznyecov, Páling, Nyilas, Lisztes, Vincze (Zavadszky 73.), Kecskés, Kuntics, Kopunovics ( Nagy Zs. 59.)
Anderlecht: De Wilde, Grün, Crasson, Doll, Babayaro, Walem, Karagiannis, Versavel (Zetterberg 58.), Boffin, Preko, De Bilde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik