Sport

Tóth, Kulifai: Hetven százalék Kati nénié

Tóth Dávid és Kulifai Tamás a szegedi világbajnoki sikert döntő mértékben edzőjüknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak tulajdonítják.

Tóth Dávid és Kulifai Tamás a magyar kajaksport üdvöskéi szombat óta. Az MTK fiataljai – Fábiánné Rozsnyói Katalin, a legendás edzőnő tanítványai szombaton világbajnoki címet szereztek 500 méteren párosban a Maty-éri pályán, s azóta felkapta őket a média.

Nem csoda, azelőtt csak a sportág legavatottabb bennfentesei ismerték az együttvéve 48 éves két fiatalembert – akik nem is igazi „kajakos alakok”, sem válluk szélességével, sem termetükkel nem rínak ki az átlagemberek közül.

A Tóth, Kulifai kajak páros vb-győzelme 500 méteren:

Egy kettősnél mindig felmerül a kérdés, vajon ki a főnök a csapatban?

„Nálunk nincs ilyen, egyenrangúak vagyunk, bár én többnyire hallgatok a nálam négy évvel idősebb Dávidra, megfogadom a tanácsait. Igen, nyugodtan mondhatjuk, hogy ő a csapatkapitány”- mondta a 22 éves Kulifai Tamás.

– Kati néni milyen útravalóval bocsátotta vízre önöket a szombati döntő előtt?

Semmilyennel – hangzott Tóth Dávid meglepő válasza. – Kati nénivel a döntő napján valójában nem is beszéltünk, ő előző este elmondta, mi a teendőnk, de tudtuk mi azt magunktól is, annyira belénk sulykolta. Megvolt a haditerv, s mi tartottuk magunkat ahhoz.

Mondhatni önjáró a páros?

Pontosan. A pénteki edzés után megbeszéltük, hogyan építsük fel a pályát. Nincs különösebb titok.

Egyébként mi volt a cél?

Természetesen az aranyérem. Az előfutam után éreztük, hogy van esélyünk.

Mióta eveznek egy hajóban?

Ez az első évünk, hogy egy egységet alkotunk, négyesben és párosban is próbálkoztunk.

Kati néni fedezte fel önöket egymás számára?

Nem, próbálkoztunk már korábban is együtt, de akkor Tomának (Kulifai Tamásnak – a szerk.) lesérült a könyöke, és ki kellett hagynia egy hosszabb időszakot. Igazából nem is Kati néni fedezett fel, mi javasoltuk neki, hadd menjünk együtt, és ő rábólintott. Megnézte, hogyan mutatunk együtt a vízen, és aztán elkezdtük a közös edzéseket.

Mindenki odavan az olimpiai indulásért, gondolom, önök is. Sajnos a K-2 500 méter most már nem olimpiai szám. Mi következik ebből?

– Az, hogy jövőre az ezer méteres számok felé – a páros és a négyes egyaránt szóba jöhet – fogunk orientálódni. A kétszázhoz nem vagyunk elég gyorsak – az is olimpiai szám -, az inkább az óriás termetű kajakosok felségterülete, akik egyszuszra, izomból le tudják tekerni a sprinttávot. Nem tudnánk akkora frekvenciával pörgetni, amekkora a kétszázhoz szükséges. Nekünk inkább az állóképesség az erősségünk.

– Kivel kell megküzdenetek az olimpiai csapatba kerülésért?

– A Dombi, Kökény párossal, akik hatodikak lettek Szegeden, továbbá esetleg Kammerer Zoltánnal és Vereckei Ákossal, amennyiben ők bevállalják a párost.

Az idő nem nekik dolgozik… Vagy ennek nincs is jelentősége?

– Biztos van jelentősége, harminc fölött mindent jobban megérez az ember.

– Mennyire kuriózum a férfi kajaksportban, hogy valakinek hölgy az edzője?

– Nem kell messzire menni, Dombi Rudinak is női edzője van Szilárdi Katalin személyében. Szóval, van ilyen, itthon és külföldön is. Egyébként Öcsi bácsi (Fábián László olimpiai bajnok, Kati néni férje – a szerk.) is segít, de ő a négyes felkészülésben.

– Hány százalékot adnak a sikerből, a világbajnoki aranyéremből Kati néninek?

– Hát, legalább hetvenet…

– Meg volt elégedve azzal, ahogy eveztek a döntőben?

– Most végre igen.

– Gyilkosak az edzései?

– Mondhatni, hogy egészen mások a módszerei, mint a többieknek. Sokkalta keményebben, nagyobb intenzitással dolgozik, pontosabban dolgoztat bennünket. Nem annyira a mennyiségen, mint a minőségen van a hangsúly. De azért, aki kellőképpen motivált, annak nem okoz gondot a penzumok teljesítése.

– El tudná csábítani valaki önöket Fábiánnétól?

– Nem, ez elképzelhetetlen számunkra. A jelenlegi csapatok közül egyikkel sem tudnék együtt készülni, csakis vele. És írja le, hogy nagyon reméljük, Öcsi bácsi is besegít majd, azt ígérte, hogy már az alapozásban is részt vesz, nem csak a finomhangolásban. Ha minden jól megy, bízunk az olimpiai szereplésben, és a londoni sikerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik