Sport

Kenus csalódás Szegeden

A kenusok a szegedi vb "olimpiai szekcióját" a négy megszerezhetőből csak egyetlen londoni kvótával zárták, ezen jövő májusban tudnak még javítani.

A négy megszerezhető kvótából csak eggyel zárják a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb-t a magyar kenusok, 200 méteren Bozsik Attila nem jutott döntőbe, csak ötödik lett középfutamában, így a B vagy C fináléban szállhat vízre. Ebben a számban az első hét hely kvalifikál, így ez a kvóta – legalábbis egyelőre – elúszott.

Csak az egy kilométeren aranyérmes Vajda Attila gyűjtött egyedül kvótát. Javításra még a jövő májusi, európai ötkarikás selejtezőn lesz lehetőség.

A többi magyar egység jól teljesített a szombati 200 méteres középfutamokban, kajak egyesben Molnár Péter és Paksy Tímea közel került a londoni kvótához, miután futambéli második helyükkel mindketten bejutottak a legjobb kilenc közé, ahol az első nyolc indulási jogot szerez.

Molnár Péter középfutama K-1 200 méteren:

“Hihetetlenül boldog vagyok! Ha volt is hibám, nem keresem, mert ez így volt jó… A döntőben az első nyolc hely ad kvótát, vagyis egy fókát még el kell kapnom” – örült Molnár Péter.

„Nem vagyok teljesen elégedett, a rajtom jól sikerült, de nehézkesen mozogtam. – mondta Paksy. – Számítottam rá, hogy sokat erősödött a kétszázas mezőny, de azt mondom: a fenekemet a földhöz verem, ha fel tudok állni a dobogóra. Most legyúratok, bemegyek a szállásra, eszem egy dupla adag tésztát és megpróbálok feltöltődni a döntőre.”

A Sík Márton, Beé István duó is ott lesz a kajak párosok fináléjában, hatalmas csatában elcsípve a második, még biztos továbbjutást érő pozíciót futamában. Ebben a számban az első hatnak jár ötkarikás kvóta.

„Nagyot jöttünk a végén, és szerintem a rajtunkkal sem volt gond. Ilyenkor visz a szív előre, az agyunk teljesen kikapcsol. Halljuk a közönséget, de ez valami más állapot “– magyarázta Sík Márton.

Az olimpiai műsorban nem szereplő számok közül férfi C-2-ben Horváth Gábor és Foltán László második, a női C-1-ben érdekelt Takács Kincső pedig harmadik lett középfutamában – mindkét egység kvalifikálta magát a fináléba.

A Kovács Katalin, Kozák Danuta kajakpáros már a délelőtti előfutamban elért győzelmével bejutott a döntőbe 200 m-en, ahol így a hét számból hatban lesz magyar hajó a finálékban.

A szombati döntők 14:25 órakor rajtolnak, két számban (női K-2 500 m és férfi K-4 1000 m) olimpiai kvótákért is küzdenek a magyar versenyzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik