Sport

Három vb-érem és öt kvóta a hátszélben

A hátszeles szombaton három vb-érmet szereztünk, a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás kenu kettes önmagát is meglepte a győzelemmel.

A szegedi kajak-kenu világbajnokságon szombaton három érem és öt olimpiai kvóta volt a termés, az erős hátszél kissé megzavarta a magyarokat, aki Szegeden rendszerint ellenszélben lapátolnak.

Az aranyérem a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajak kettes nevéhez fűződik 500 méteren:

Tóth Dávid: “Úgy mentünk, ahogy elterveztük. 300 méterig utaztunk, majd utána robbantottunk. Azt hiszem, az az egységünk titka, hogy technikailag nagyon jól kiegészítjük egymást. Edzőnknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak sokat köszönhetünk, és a közönség is sokat lendített rajtunk az utolsó 100 méteren. Ahogy meglátták, hogy éremért küzdünk, érezhető volt, ahogy dübörög a lelátó.”

Kulifai Tamás: “A vb előtt a dobogót reális célkitűzésnek gondoltuk, azt viszont nem gondoltuk, hogy az aranyérem is összejöhet. A végén hiába volt szoros a verseny, éreztem, hogy nyertünk. Jövőre megpróbáljuk az 1000 métert, elvégre az az olimpiai szám”.

Kozák Danutától 500 méter kajak egyesben a közönség, a szakma, és saját maga is győzelmet várt, 30 centivel maradt le róla:

Kozák Danuta: “Nagyon csalódott vagyok. Nem sikerült megvalósítanom azt, amit elterveztem. A rajt nagyon rosszul sikerült, német ellenfelemnek önmagához képest is nagyon jól, ez pedig sokkolt engem. Emiatt nem tudtam magamból kievezni azt, ami bennem van.”

Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér női kenu kettesben lett bronzérmes, szintén 500 méteren:

Takács Kincső: “Nagyon örülünk, mert mindent kiadtunk magunkból. Nekünk nem kedvezett a hátszél, mert én nem kedvelem az ilyen körülményeket, így különösen értékes ez az érem.”

Kovács Katalin, és az 1000 méteren pénteken vb-aranyat nyert Csipes Tamara kajak kettőse 500 méteren 4. lett. A 30-szoros világbajnok Kovács Katalin kudarcként érte meg a futamot: “Természetesen csalódottak vagyunk, talán nem a megfelelő taktikát választottuk, ráadásul igen extrém időjárásnak számít a Maty-éren az ilyen erős hátszél. De ilyen a sport, fel kell tudni dolgozni a kudarcokat is”.

Kammerer Zoltán viszont nem volt elkeseredve, a nap legjobban várt számában, a férfi kajak négyes 1000-es futamában a magyar kvartett csak 7. lett, de így is megszerezte a londoni kvótát: “Nem életünk pályája volt, de hibát nem tudok mondani, megvolt az utazósebességünk, az indításaink is sikerültek. Sokkal jobbat nem tudunk. Ez is nagy előrelépés a tavalyi B-döntős második helyhez képest. A 2009-es és a 2010-es világbajnok, valamint az idei Európa-bajnok egység nem jutott be a fináléba, azaz egyik sem szerzett kvótát. Nekünk viszont megvan, és csak ez számít”.

Storcz Botond szövetségi kapitánynak felemás érzései vannak a szombati futamokkal kapcsolatban: “Pénteken az összes éremlehetőség bejött, szombaton nem. A Csipes, Kovács párostól érmet reméltünk, de nem jött össze, ugyanakkor Tóth Dávid és Kulifai Tamás kajakpárosa nem várt diadalt aratott. A kvótát szerző férfi kajaknégyessel elégedett vagyok, jelenleg ez a legjobb egység, amit ki tudtunk állítani. Kenuban jövő májusban, a poznani Világkupán lehet kvótához jutni, C-2 1000 méteren egy, C-1 200 méteren pedig még két indulási jogot osztanak ki az európaiaknak. Ez elég szűknek tűnik, de voltunk már ilyen helyzetben korábban is”.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik