Sport

Újabb magyar egység a döntőben

A Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros bejutott a szombati fináléba 500 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A pénteki program a fél kilométeres előfutamokkal rajtolt, a hazaiak közül elsőként – néhány perccel nyolc óra után – az Európa-bajnok Kozák Danuta szállt vízre. A Domino Honvéd kajakosa esélyeshez méltóan nyerte versenyét, és könnyedén lépett tovább a középfutamba.

“Jó kis ébresztő volt, bár nekem nincs gondom a korai versenyekkel. Az zavar egy kicsit, hogy mostanában fáj a fejem, nem tudom mitől, de remélem, a döntőkre ez is elmúlik majd. Ma okosan kell versenyeznem, mert délután a négyessel is döntőzünk. De az az igazság, hogy egyesben nem sokat tudok tartalékolni a középfutamban, hiszen csak az első kettő megy majd tovább a fináléba” – mondta a parton a 24 esztendős Kozák.

A férfiak hasonló számában a vb-újonc Kugler Attila egy második hellyel mutatkozott be, míg a mindössze 18 éves, ifjúsági világbajnok kenus, Korisánszky Dávid győzelemmel debütált a felnőttek között – mindketten a középfutamban folytathatják.

A délelőtti műsor során egyedül férfi K-2 500 méteren lehetett egyenes ágon a fináléba kerülni (egy első hellyel), s Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai, Tóth Dávid és Kulifai Tamás éltek is a lehetőséggel: némi meglepetésre minden riválist maguk mögé utasítottak, és így “megspórolták maguknak” a középfutamot.

“A rajton még van mit csiszolnunk, a hajránk azonban nagyon jó, bár 120 méterrel a vége előtt akkorát billentünk, hogy azt hittem, Tominál valami nagy gond van. Boldog vagyok, hogy ezt így megcsináltuk. Hogy mit várok magunktól? Bevállalósak vagyunk: a dobogóban reménykedünk” – fogalmazott Tóth.

A nők ezen számában a rutin és a fiatalság kombinációja, a friss Eb-győztes Kovács Katalin és Csipes Tamara párosa egy hajó előnnyel nyerte futamát, és lépett tovább.

Ezer méteren a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettes negyedikként, míg a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes az oroszoktól centiméterekkel lemaradva, másodikként ért célba, s kvalifikálta magát a még dél előtt kezdődő középfutamokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik