Sport

Öt újabb döntős és egy elszalasztott kvóta Szegeden

A péntek déli középfutamokból újabb öt magyar hajó kvalifikálta magát a szombati döntőkbe a kajak-kenu vb-n, egy egység azonban kiesett.

Fél kilométeren az Európa-bajnok Kozák Danuta esélyeshez méltóan újabb sikert aratott. Rá a szám fináléja előtt még egy fontos pálya vár: péntek délután ugyanis a négyes tagjaként is vízre száll, és társaival megpróbálja megvédeni Magyarország vb-címét.

A férfiak hasonló számában a vb-újonc Kugler Attila bravúros teljesítménnyel harcolta ki a finálés szereplés jogát. Mivel ebben a számban csak az első két hely ért biztosan finálét, a 25 éves magyarnak igencsak igyekeznie kellett, s nem is okozott csalódást: hatalmas hajrával a holland Robin Koenders mögött elcsípte a második helyet. “Próbáltam odafigyelni arra, hogy ne “lőjem el” az elejét, de nagyon elment mellettem a szerb fiú. A vége kegyetlen volt, annyira  “bekötöttem”, hogy azt hittem, kiesik a kezemből a lapát, de a közönség hihetetlen erőt adott, és csak behúztam azt a második helyet. A döntő megvan, drukkoljunk, hogy jó hátszelem is legyen hozzá” – mondta a parton.

Férfi C-1-ben az első három pozíció ért továbbjutást, s – az egyre gyarapodó nézősereg buzdítása közepette és nagy örömére – a mindössze 18 éves, ifjúsági világbajnok Korisánszky Dávid is ott volt a az első három között, harmadikként célba érkezve.

A női kajak párosoknál is hasonló volt a szisztéma, de a friss Eb-győztes Csipes Tamara, Kovács Katalin duó nem bízott semmit a véletlenre, futamgyőztesként lépett tovább a döntőbe. A két versenyzőre Kozákhoz hasonlóan délután már döntő vár (K-4 500 méter, illetve K-1 1000 méter).

A Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 méteres kajakpáros már délelőtti győzelmével a legjobb kilenc közé lépett.

Ezer méteren elsőként a délelőtt előfutamos negyedik hellyel nyitott Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettes szállt vízre a magyarok közül, a duónak az első három között kellett volna zárnia a fináléhoz. Erre végül esélyük sem volt, csak hetedikként értek célba, s ez azt jelenti, hogy számukra véget ért a vb. Ebben a számban az első hét jut londoni olimpiai indulási joghoz, így ezek a kvóták – legalábbis egyelőre – elúsztak. A jövő májusi, európai ötkarikás kvalifikáción azonban még lehet javítani.

A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes remek győzelmet aratott középfutamában, így már csak egy karnyújtásnyira van az olimpia kvótáktól. Mivel ebben a számban az első tíz egység indulási jogot szerez az olimpiára, a magyarok már csak abban az extrém esetben maradhatnak le a kvótákról, ha a fináléban esetleg beborulnak a vízbe vagy valamilyen más okból kizárják őket.

A pénteki döntők 16 órakor kezdődnek, a nyolc futamból hétben lesz magyar hajó, három számban pedig (férfi C-1 és K-2 1000 m, valamint női K-4 500 m) olimpiai indulási jogokért is küzdenek a hazai egységek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik