Sport

Három magyar arany a kajak-kenu vb-n

Csipes Tamara kajak, Vajda Attila kenu egyes 1000 méteren, a női négyes 500 méteren szerzett világbajnoki aranyérmet Szegeden.

Összefoglaló:

Kiválóan indult a szegedi kajak-kenu világbajnokság érdemi szakasza a magyar csapat számára. A mérleg: három aranyérem, két bronzérem.

Csipes Tamara kajak egyes 1000 méteren, Vajda Attila kenu egyes 1000 méteren, a női kajak négyes pedig a Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Benedek Dalma összeállításban lett világbajnok.

A Medveczky Erika, Sarudy Alíz kettős kajak kettes 500 méteren lett bronzérmes, a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs kenu négyes pedig 1000 méteren lett harmadik.

A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajak kettes a némileg csalódást keltő hatodik helyen végzett 500 méteren.

Az alábbiakban élő szöveges közvetítésünk olvasható vissza, valamint a három aranyérem videó formájában is visszanézhető!

A pénteki döntők 16 órakor kezdődtek a Maty-éren, ezúttal is nagy számú közönség előtt. Az alábbiakban végigkövetjük az első, igazán fontos nap eseményeit.

16:01:

A KENU KETTESEK 500 MÉTERES versenyszáma volt az első finálé, amelyben Kozmann György Korisánszki Péterrel indult.

A szám esélyesei a címvédő románok voltak, de a németekre is kellett figyelni. Végül Dumitrescu és Mihalachi rajt-cél győzelmet aratott, az azeri kettős lett az ezüstérmes, a németeké lett a bronz.

A mieink a kilencedik helyen zártak végül.

16:09:

A NŐI KAJAK EGYES 1000 MÉTER következik, a mezőnyben Csipes Tamara a magyar induló. A cím védője a német Franziska Weber. De vannak még magyarok a mezőnyben, Hegyi Zomilla spanyol, Keresztesi Alexandra argentin színekben indul. A táv negyedénél Csipes a hatodik helyen állt, Zur (Fazekas) Krisztina, a negyedik magyar vezetett ekkor, aki amerikai színekben startolt el.

Féltávnál Csipes a hatodik helyen haladt. Később azonban pokoli hajrába kezdett a magyar lány, a közönség hangja is megjött. 250 méterrel a vége előtt Csipes-Sovatova-Zur volt a sorrend. Imponáló versenyzéssel haladt a cél felé a magyar induló, és végül több mint egy hajóhosszal, magabiztosan győzött: VILÁGBAJNOK CSIPES TAMARA!

Itt a teljes futam:

A harmadik világbajnoki aranyérmét szerző Csipes mögött Zur Fazekas Krisztina lett a második, az ausztrál Naomi Flood a harmadik. Hegyi a nyolcadik, Keresztesi a kilencedik lett.

16:17:

A KAJAK EGYESEK 1000 MÉTERES számában nem volt magyar induló, mert Dombvári Bence nem jutott döntőbe. A címvédő a német Max Hoff volt, aki az előző két vb-t megnyerte. Most nem, mert Adam Van Koeverden lett a világbajnok Kanadából. Gustaffson lett a második, Larssen a harmadik. Hoff még dobogóra sem került.

16:33:

JÖHET A FÉRFI KENU EGYES 1000 MÉTER – VAJDA ATTILÁVAL!

Előtte azonban az eredményhirdetés a női kajak egyesek 1000 méteres számában, Kovács Katalin és Benedek Dalma után Csipes Tamara a harmadik magyar, aki győzni tudott ebben a számban. Az első magyar himnusz következett! A díjátadók között ott van Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke.

Zsúfolásig megtelt a lelátó az első döntőkre.

Érkeznek a rajthoz a kenusok. A 2007-es világbajnok, olimpiai bajnok Vajda mellett az üzbég Menkov a szám esélyese. Ő nyerte az utóbbi két világbajnokságot.

250 méternél Menkov állt az élen, nagyon bekezdett, Vajda haladt a második pozícióban. A spanyol Cal is jól ment, ő 2004-ben volt olimpiai bajnok. Menkov egyelőre megingathatatlan.

750 méternél már sokkal közelebb volt Menkovhoz Vajda, aki hatalmas hajrába kezdett, de a belorusz is közelített. Vajda vezetett nem sokkal a vége előtt, de irtózatosan jött Cal. Hiába!

ARANYÉRMES VAJDA ATTILA! Jó szokásához híven ezúttal is óriásit hajrázott a szegedi kenus. A második helyen a spanyol Cal, a harmadikon Menkov végzett!

Megvan a második magyar aranyérem Szegeden! (Pontosabban a harmadik, hiszen a parakenusok közt csütörtökön aranyérmes lett Szabó Sándor.)

Így nyert aranyérmet Vajda Attila:

16:40:

NŐI KAJAK NÉGYES, 500 MÉTER – olimpiai szám!

A mieink az ötös pályán indultak, Szabó Gabriella – Kozák Danuta – Kovács Katalin – Benedek Dalma összeállításban.

A magyar hajó nyerte az előző két világbajnokságot. 250 méternél a harmadik helyen álltunk.

Csakhogy a második szakaszon nem volt mese: ITT A HARMADIK MAGYAR VILÁGBAJNOKI ARANYÉREM!!

A második magyar himnuszt hallgathatjuk Szegedről, hiszen Vajda Attila eredményhirdetése következik – Vaskúti István és Baráth Etele a díjátadó.

Nézzük vissza a futamot!

16:57:

Jönnek a hölgyek, és a KAJAK KETTES 1000 MÉTERES finálé!

Előtte még Gyurta Dániel adott egy pacsit Vajdának. Világbajnokok, egymás közt…

A bolgár kettesben Faldum Bereniké is ott ül a hajóban, ő is magyar, közelebbről bajai származású. A mieinket Medveczky Erika és Sarudy Alíz képviseli.

Janics Natasa és Kovács Katalin, valamint Szabó Gabriella és Csipes Tamara nyert már vb-t ebben a számban, most a fiatalokon a sor.

A mieink nagyon kilőttek a rajtnál, az élen haladtak 250 méternél. Féltávnál még mindig jól álltunk, kellemes meglepetés lehet a vége.

A 750 méteres ellenőrző pontnál a bolgárok, a németek mögött a mieink a harmadik helyre estek vissza. A végén aztán a németek lehajrázták Faldumékat, A MAGYAR KETTŐS BRONZÉRMET SZERZETT! Megvan a negyedik magyar érem!

17:05:

A FÉRFI KAJAK KETTES 1000 MÉTERES döntő következik.

Dombi Rudolfra és Kökény Rolandra kell figyelnünk! A szám címvédője a Hollstein-Ihle német duó.

Svéd-belga-spanyol sorrend 250 méternél, a magyar hajó a negyedik helyen haladt, míg 500 méternél az ötödik pozícióban álltunk. Innen még bármi lehetett.

Sajnos nem sikerült azonban újítani, a mieink a nyolcadik helyen álltak, ami azért kellemetlen, mert az első hatban kellene végezni az olimpiai kvótához.

A végén a szlovákok győztek óriási meglepetésre, a  svédek és az oroszok álltak fel a dobogóra. Kökény és Dombi a hatodik helyen végzett.

Ismét magyar himnusz következik, hiszen a női kajak négyes eredményhirdetésére sorakoztak a versenyzők (Kovács Katalin 30. világbajnoki aranyérméről beszélünk!). Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Baráth Etele a díjátadók.

17:21:

Hamarosan kezdődik az utolsó pénteki döntő, a KENU NÉGYESEK 1000 MÉTERES fináléja. A szám címvédője a fehérorosz hajó. A mieink a Sáfrán Mátyás – Sáfrán Mihály – Vasbányai Henrik – Németh Szabolcs összeállításban állnak rajthoz.

Már 250 méternél nagyon szétszakadt a mezőny, orosz, fehérorosz, lengyel volt az első három nemzet, a mieink a hatodik helyen álltak.

500 méteren nár a harmadik helyen haladtunk, a fehéroroszok vezettek, az oroszok a második pozícióban voltak. Bombaerős a belorusz hajó, annyi szent. 750-nél mi haladtunk az ezüstös helyen.

Fehérorosz aranyérem, a második helyért pedig óriásit csatázott a román és a magyar hajó. A harc végén: elképesztően kis különbséggel: BRONZÉRMES A MAGYAR NÉGYES.

A pénteki mérleg tehát három arany- és két bronzérem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik