Sport

Négy női kajakos kvóta szinte már a zsebben

A magyar női kajak négyes 500 méteren bejutott a pénteki döntőbe a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású egység a csütörtök reggeli 500 méteres előfutamban nagy csatát vívott az Európa-bajnok fehéroroszokkal, de végül kiharcolta az első helyet, amely egyenes ági fináléba kerülést jelentett. Így már szinte biztos, hogy Magyarország e szám révén négy kvótát szerez a jövő évi, londoni olimpiai játékokra.

Mivel ebben a számban az első tíz egység indulási jogot szerez az olimpiára, a magyarok már csak abban a szerencsétlen esetben maradhatnak le a kvótákról, ha a fináléban esetleg beborulnak a vízbe, vagy valamilyen okból kizárják őket. A hazai egység egyébként vb-címvédő (tavaly, Poznanban Douchev-Janics Natasa és Csipes Tamara ült Szabó, illetve Kozák helyén a hajóban).

Hazai részről egyébként a közel kétesztendős kihagyás után visszatért, kétszeres olimpiai bronzérmes és négyszeres világbajnok Kozmann György, valamint Korisánszky Péter kenupárosa mutatkozott be először a Maty-éren: a paksi-csepeli duó az 500 méter előfutamában harmadik lett, s így a női négyeshez hasonlóan egyenes ágon kvalifikálta magát a legjobb kilenc pénteki vetélkedésébe.

“Döntőben vagyunk, de olyanok voltunk, mint az első bálozók” – mondta Kozmann. “Korisnak mondtam, hogy három hibalehetőségünk van: kapkodni fogunk, billegni fogunk és nem melegítünk be rendesen. Kettő bejött. Nekem még hiányzott egy kis bemelegítés és egy kicsit kapkodtunk is, de lényeg a finálé.”

Kozmann 2007-ben, Duisburgban aranyérmet szerzett ebben a számban a 2008-ban elhunyt, legendás Kolonics György társaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik