Sport

Kolót tizennyolc éve ismerte meg a világ (1993)

1993-ban rendezték meg Koppenhágában a kajak-kenu világbajnokságot. A 25. vb-n feltűnt egy magyar tehetség, aki ekkor lépett először az aranymező ösvényére.

Kolonics György a magyar kenu sport legeredményesebb verenyzője, Horváth Csabával az oldalán hódította meg a világot. A remek páros a dán és a nagy rivális Andreas Dittmer vezette németek előtt végzett az élen. A mieink hajója határtalan magabiztossággal úszótt a vízen, és ez lett a páros első közös aranya 500 méteren.

Még tíz ilyen színű medáliát kaparintottak meg vb-ken Kolonicsék. Sikerességüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1993 és 1998 közt csak kétszer szenvedtek vereséget fél kilométeren.

“Ikertestvére”, Horváth Csaba visszavonulása után a kenu-egyes versenyekre fókuszált. A legnagyobb eredménye “szingliként” a sydney-i olimpián elért első helye.

Az ötkarikás játékok után visszatért a kettesekhez. Új társa Kozmann György lett, akivel nyert két vb-címet, valamint Athénban az olimpián a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

A 2008-as pekingi nyári játékokra is együtt készültek, esélyesnek számítottak 500 és 1000 méteren is. Kolonics Györgyöt az a megtiszteltetés is érte, hogy ő vihette volna a magyar csapat zászlóját a megnyitóünnepségen.

2008. július 15-én azonban edzés közben szívmegállás miatt váratlanul elhunyt. Tiszteletére egy budafoki iskola halála után felvette a nevét a világ legeredményesebb kenusának.

A “kajakkirály”:

Kolonics György éremgyűjteménye:
Olimpia: 2 arany (Atlanta C-2 500 m, Sydney C-1 500 m) 2 bronz (Atlanta C-2 1000 m, Athén C-2 1000 m)
Világbajnokság: 15 arany, 9 ezüst, 4 bronz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik