Sport

Kilenc évvel ezelőtt robbantott Koplárovics (2002)

2002. augusztus közepén került sor a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a Zalaegerszeg-Manchester United találkozóra.

A felejthetetlen mérkőzést a Puskás Ferenc stadionban játszották, mert a magyar bajnok zalaiak nem rendelkeztek nemzetközi meccs lebonyolítására alkalmas arénával. A második fordulóban a kék-fehérek a horvát NK Zagrebet verték ki, így a délszlávoknak maradt a bú, a zetének meg jöhetett a MU.

A párharc esélyesének természetesen a Beckhammel, Scholessal és Nistelrooyjal felálló angolok számítottak. A hazaiaknál hiányzott eltiltás miatt Kocsárdi Gergely, ő az egyetlen olyan mai játékos a ZTE keretében, aki részese volt a kilenc esztendővel ezelőtti menetelésnek.

A játékot szinte végig a Manchester irányította, de az Urbán Flórián vezette zalai védelem jól bírta a rohamokat. A találkozó hosszabbításában pedig eljött az a pillanat, amire minden magyar focit szerető ember szívesen gondol.

A csereként beállt Molnár Balázs indította a balszélen Szamosi Tamást, aki lehagyta Gary Neville-t, majd középre centerezett és ott érkezett Koplárovics Béla. A fiatal támadó első gólját jegyezte a ZTE-ben, és ezzel boldoggá tette a helyszínen szurkoló közel 30ezer embert. Az este hőse jelenleg a másodosztályú Kozármisleny csapatában rúgdossa a gólokat. A ZTE legyőzte a Manchester Unitedet, de az öröm csak két hétig tartott, mert a visszavágón 5-0-ra kiütötték Bozsik Péter legénységét.

A kékek számára még itt nem fejeződött be a nemzetközi kupa menetelés. Vincze Ottóék az UEFA-Kupában folytathatták, de a Dinamo Zagreb ellen kettős vereséggel búcsúztak. A Manchester United a 2002-2003-as idényben megnyerte a Premier League-t, de BL-főtábláján “csak” a legjobb tizenhatig jutottak.

Béla Király-dala és amire egész Európa felfigyelt:

Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkör, első mérkőzés (2002)
Zalaegerszegi TE-Manchester United 1-0 (0-0)
gólszerző: Koplárovics (90.)
ZTE: Ilic, Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi, Babati, Ljubojevic, Vincze, Egressy(Molnár), Faragó(Balog), Kenesei(Koplárovics)
Manchester United: Carroll, Brown(P.Neville), O’Shea, Blanc, Silvestre, Beckham, Keane, Verón, Giggs, Van Nistelrooy, Solskjaer(Forlán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik