Sport

„A magyarok az esélyesek”

Henrik Dettmann, a finn férfikosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint nem lesz könnyű dolga övéinek pénteken.

A héten kezdetét vette az Európa-bajnoki pótselejtező, a mieink portugáliai vendégjátéka nyitotta a minitornát.

Mint ismert, tizenhatról huszonnégy csapatosra növelték a kontinenstorna létszámát, így a finn, magyar, portugál hármasból kettő is ott lehet az eseményen, mindez egy oda-visszavágós kör alatt dől el.

Mészáros Lajos fiai kedden hiába küzdöttek, 71-66-os vereséget szenvedtek. Mindez annak volt köszönhető, hogy a luzitánok rengeteg triplát szórtak, valamint számos támadó lepattanót szedtek – tegyük hozzá, a játékszer olykor a hármasvonalig hullott vissza egy-egy elhibázott dobásuk után. A magyar szakvezető keményebb védekezést vár övéitől, a válogatott üdvöskéje, Hanga Ádám pedig a Szolnokra látogató drukkerek buzdításában bízik.

Henrik Dettmann, a finnek szakmai vezetője a Helsingin Sanomat nevű újságnak úgy fogalmazott, hogy a magyar válogatott egy jó erőkből álló csapat, épp ezért a mieink a péntek esti (Sport 1, 18.45) találkozó esélyesei. „Nagyszerű játékosok alkotják a gárdát, illetve egy igen jó honosított kosarassal is erősítettek. Remek a taktikájuk és a padjuk is erős” – mondta az 53 éves szakember, aki a finn nemzeti együttesen kívül Németországban is volt már szövetségi edző, ott egy világbajnoki bronzig vitte. Hazája válogatottját először 1992-1997-ig irányította első ízben, majd 2004 óta tölti be ismét a posztot.

Dettmann a magyar gárda magasairól is ejtett pár szót: „Ha a mostani együttest össze kellene hasonlítanom azzal, amelyikkel 2008-ban találkoztunk, azt mondanám, hogy a magas embereik sokkalta mobilibbak lettek, ezzel is megnehezítve az ellenfelek dolgát. Ugyanakkor ne feledjük, a sportban semmi sem lehetetlen”.

Mi lenne a magyarokkal?
Amennyiben sikerülne kijutni a litván rendezésű Európa-bajnokságra, úgy az augusztus 31-től szeptember 18-ig tartó tornán az alábbi ellenfelek várhatnának Lóránt Péterékre:
– Ha a magyar együttes megcsípi a pótselejtező első helyét, úgy a bosnyák, a macedón, a horvát, a montenegrói és a görög gárda várhat a mieinkre a C csoportban, ami nem lenne egy sétagalopp.
– Amennyiben a második helyen kvalifikálná magát a Mészáros-csapat, úgy a bivalyerős spanyol, török, litván, brit és lengyel ötössel kellene szembenézni az A csoportban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik