Sport

Minden versenyzőtől vértesztet vesznek az atlétikai vb-n

A nemzetközi szövetség (IAAF) példa nélkülinek nevezhető vizsgálatsorozatot jelentett be.

Minden versenyző átesik majd vérteszten az augusztus 27-én kezdődő tegui atlétikai világbajnokságon, emellett a doppingellenőrök 500 vizeletmintát is vesznek majd a rendezvény ideje alatt.

A tegui vb így történelmi lesz, mivel korábban soha nem fordult elő, hogy közel 2000 sportolótól szinte egyidejűleg, azonos körülmények között vegyenek mintát.

A mintákat először a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált dél-koreai laborban vizsgálják majd meg, a vb után pedig Lausanne-ba szállítják azokat, ahol további ellenőrzéseket végeznek rajtuk.

Az IAAF három módon használja a mintákat: egyrészt az eddig nyilvántartásba nem vett atléták “ujjlenyomataiként” szolgálnak majd, továbbá összevethetők lesznek a már nyilvántartásban szereplő sportolók korábbi mintájával, ezeken felül pedig segítik az élsportolók biológiai profiljainak pontosabb meghatározását.

Két éve Berlinben 600 vértesztet végeztek a vb-n. Most a tegui versenyzői faluban egy külön orvosi állomást létesítenek, ahol leveszik majd a mintákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik