Sport

Világbajnokságot rendezne az asztalitenisz szövetség

Nagyra törő terveket szövöget Pákh Imre, a Magyar Asztalitenisz Szövetség májusban megválasztott új elnöke.

Az Egyesült Államok és Budapest között ingázó magyar üzletember – a Munkácsy Alapítvány elnöke – a szövetség keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a szervezet vezetőivel legkésőbb szeptember végéig kidolgoznak egy középtávú koncepciót, amelyben fontos szerepet kap majd az utánpótlás fejlesztése és az iskolai pingpong újraindítása.

“A kívülállóknak úgy tűnhet, hogy a sportág itthon már csak a hagyományaiból él. A harminc évvel ezelőttihez képest az egyesületek száma húsz százalékra csökkent, az utánpótlás-nevelés pedig szinte elhalt” – mondta Pákh Imre.

“Emiatt szemléletváltásra van szükség, amelyben én is tevékeny szerepet kívánok vállalni. Az elnök hatásköre a jövőben kiszélesedik, az eddigieknél aktívabban akarok részt venni az operatív feladatokban, és szeretném, ha felállna egy kisebb létszámú, de hatékonyabb elnökség. Közvetlen kapcsolatot szeretnék ápolni az egyesületi vezetőkkel, néhány klubot már meg is látogattam, és mindenhol egyformán probléma az anyagi források hiánya.”

Pákh hangsúlyozta: a Magyar Olimpiai Bizottság és a szponzorok támogatásával, magántőke bevonásával szeretnék megerősíteni a sportág anyagi bázisát, illetve el akarják érni, hogy az Ormai László Csarnok közép-európai edzőközponttá fejlődjön, és a változtatások nyomán egy-két éven belül jelentős és látványos javulásra számít. Elhangzott az is, hogy Budapest januárban Pro Tour-verseny házigazdája lesz, és 2015-ben vagy 2016-ban világbajnokságot is rendezne a MOATSZ.

Jelenleg azonban a minél jobb ötkarikás szereplés a legfontosabb feladat. A jövő évi londoni olimpiára Póta Georgina és Tóth Krisztina már kvalifikálta magát, Téglás Péter szövetségi kapitány pedig reméli, hogy Lovas Petra – és ezzel együtt a csapat – is kvótát szerez. Ehhez utóbbinak a jövő áprilisi európai kvalifikációs versenyen kell jól szerepelnie, az első 11 között végeznie. A férfiakat irányító Harczi Zsolt legalább egy ötkarikás indulási jog kiharcolásában bízik.

A sajtótájékoztatón részt vett Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is, aki azt mondta: igyekeznek biztosítani a para-asztaliteniszezők felkészülésének feltételeit, és jelenleg három-négy versenyzőnek van reális esélye arra, hogy kijusson a 2012-es londoni paralimpiára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik