Sport

Rossz fény vetül az olimpia városára

Egy évvel az olimpia előtt a brit fővárosban napok óta zajló utcai zavargások, melyeknek már halálos áldozata is van.

Ezen a héten több ötkarikás tesztverseny is zajlik Londonban, és a rendbontások miatt a strandröplabdázók menetrendjét át is szervezték: a napi program már délután véget ér, hogy a nézők és a viadalon közreműködők, valamint az önkéntesek sötétedés előtt elhagyhassák a helyszínt. Ezen kívül két barátságos labdarúgó-mérkőzést töröltek, nem rendezik meg kedden a Ghána-Nigéria, illetve szerdán az Anglia-Hollandia találkozót. Előbbit a Londontól 30 kilométerre fekvő Watfordban bonyolították volna le.

Amint azt Colin Stanbridge, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója jelezte: a turistaszezon kellős közepén, éppen egy esztendővel az olimpia előtt nem ez a kép az, amelyet önmagukról szeretnének mutatni a világnak. A sajtó égő épületekről, betört kirakatokról, megrongált autókról, maszkot viselő bandák és rendőrök közötti harcokról ír, illetve közöl képeket, kedden pedig már halálos áldozatot is követeltek az összecsapások.

Wyn Grant, a Warwick Egyetem politikaprofesszora úgy véli, a “Britannia lángokban” vagy a “londoni háborús zóna” típusú hírek a világsajtóban egyelőre csak rövid távú sérelmeket okoznak, de mindenképpen azt az érzést erősítik, hogy nem biztonságos a szigetországba utazni.

A turizmusért felelős vezetők egy hónapja még arról értekeztek, hogy éppen egy évvel az olimpia előtt lenne a legmegfelelőbb időszak bemutatni Nagy-Britannia történelmét, kultúráját és azt, hogy milyen szívesen fogadják ott a vendégeket. Ehhez képest mostanra egyes országok arra hívják fel állampolgáraik figyelmét, hogy milyen veszélyhelyzetbe kerülhetnek Londonban, és miként lehet azok elől elmenekülni.

A kiskereskedők is aggódnak, mivel az erőszakos cselekmények miatt kevesebb turista érkezhet a fővárosba, és ez kihat a forgalmukra, bevételükre is.

A rendbontások szombat este kezdődtek az észak-londoni Tottenhamben, ahol mintegy kétszázan gyűltek össze egy rendőrőrs előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki múlt csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.

Keddre Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra is átterjedtek a zavargások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik