Sport

A portugál triplák kivégezték a magyar csapatot

Bosszantó körülmények között vesztette el első Európa-bajnoki pótselejtezőjét a magyar férfi kosárlabda-válogatott.

Portugáliában kezdte meg Európa-bajnoki pótselejtező-sorozatát a magyar férfikosárlabda-válogatott. A kontinenstornára az európai szövetség döntése alapján juthat ki 24 együttes, a korábbi 16 csapattal szemben. Ez adott esélyt a női és a férfi csapatunknak is, de mint tudjuk, a hölgyek elvéreztek a németek elleni utolsó soproni találkozón.

Mészáros Lajos szövetségi kapitány, valamint Dzunics Braniszlav (ő meccsel a szakemberek közül) és Sabáli Balázs edzők csapata már a selejtezők során is korrekt, bravúrközeli játékot mutatott be, de ez is csak a negyedik helyre volt elég az ukránok, a macedónok, Nagy-Britannia és a bosnyákok mögött. A pótselejtezők után viszont bekövetkezhet az, ami legutóbb 1999-ben: a válogatott ott lehet az Európa-bajnokságon. Ehhez a portugálok és a finnek közül az egyik csapatot meg kell előzni az összevetésben.

1. negyed:

A mieink a következő összeállításban és egy elhibázott támadással kezdtek Coimbrában, ahol cseppet sem volt félelmetes hangulat és telt ház a csarnokban: Trotter – Horváth Ákos – Lóránt András – Hanga Ádám – Báder Márton.

A másik oldalon persze bement a tripla rögtön az elején Mirandától (3-0), majd további idegeskedés után 7-0 állt az eredményjelzőn. Lóránt a 4. percben szerezte első kosarunkat. Újabb hazai tripla és támadóhiba Bádertől (11-2), majd Trotter, Horváth és ismét a szolnoki bedobó következett (10-8), hogy egy fasorból eleresztett hazai tripla következzék a dudaszó pillanatában (13-8).

Triplaháború zajlott a későbbiekben is, csatlakozott ugyanis Hanga, aki a legjobbkor talált be messziről (16-14), majd Keller szokásához híven zsákolással egyenlített, és a plusz egyet is értékesítette, először vezettünk (16-17). Lóránté volt az utolsó szó is, az első negyed végén 21-19-re vezettünk.

2. negyed:

Álomszerűen indult a második negyed, Trotter és Keller pontjaival 25-19-re elhúztunk, időt is kért a hazai kapitány. Nem sokat ért, mert 28-19-et mutatott az eredményjelző javunkra a negyed hatodik percében. A nyolcadikban jött az első portugál kosár, egy hármas, amelyek addig nem ültek. Mi is elszórakoztuk a ziccereket, de Hangának hála nem csökkent a különbség, mert azonnal válaszolt a trojkára (31-22 ide).

Később aztán mégis szoros lett a meccs, mert egy dupla és természetesen egy tripla érkezett Andrade részéről, így Dzunicsnak kellett időt kérnie (31-27). Döbbenetes volt, hogy a hazaiak ismét egyenlítettek, naná, hogy hármas segítségével, miközben Hanga kihagyott két büntetőt.

3. negyed:

A második félidő magyar kosárral, Horváth Ákos duplájával indult, utána viszont bosszantó hibák következtek támadásban, a hazaiak pedig nyolcadik (!) triplájukat is bevágták Costa révén. Lóránt, majd Evora következett, ismét a hazaiak vezettek (42-41). Ekkor már Wittmann Krisztián irányított Trotter helyett, és ha már ott volt, be is köszönt. Jött újra Minhava, Miranda és Santos menetrendszerű, lelkileg borzalmas pillanatban érkező távolija (54-43), elhúztak a hazaiak 11 ponttal. A negyed végén 54-46-ra vezettek.

Összefoglaló a találkozóról:

4. negyed:

Egy láb alól szerzett portugál kosárral kezdődött az utolsó tíz perc, melynek első szakaszában Obie Trotter is megmutatta, tud a hármas vonalról kívül is kosarat dobni – később Horváth két büntetőjével zárkóztunk fel (56-51). Hiába, Miranda a 13. (!) portugál hármast értékesítette, majd jött egy dupla is (61-51).

Idegesen játszott a magyar válogatott, így elemi hibákat is elkövettek a fiúk, gondoljunk a labdaeladásokra és az elkapkodott támadásbefejezésekre. 67-59-nél a mieink egész pályás letámadást eszközöltek, hátha megzavarodnak a hazaiak. Ez veszélyes taktika a zónán átdobott triplák után.

1 perccel a vége előtt 67-63 volt az állás, majd 69-66, miután Lóránt triplát dobott. 14 másodperccel a vége előtt támadhatott a magyar válogatott: Hanga hozta fel a labdát, elkapkodta, hármast szeretett volna, nem jött össze. A végén még a lecsorgó labdából meg is toldották a győzelmet a hazaiak.

A vége tehát magyar vereség. Folytatás pénteken Szolnokon, a finnek ellen.

Végeredmény – Európa-bajnoki selejtező
Portugália – Magyarország 71-66 (19-21, 12-11, 23-15, 15-20)
PORTUGÁLIA: Silva 10/6, Andrade 11/6, Santos 10/6, Miranda 18/12, Evora 6. Csere: Minhava, 6/3, Tavares 2, Costa 6/3, Cunha, 2, Sousa. Szövetségi kapitány: Mario Palma
MAGYARORSZÁG: Trotter 11/3, Hanga 11/9, Horváth Á. 8, Lóránt 16/3, Báder 6. Csere: Keller 7, Vojvoda 5/3, Fodor M., Szabó Zs., Molnár A., Wittmann 2. Szakmai igazgató: Mészáros Lajos
A pótselejtezők további menetrendje
2011. augusztus 12. Magyarország – Finnország (Szolnok)
2011. augusztus 18. Magyarország – Portugália (Szolnok)
2011. augusztus 21. Finnország – Magyarország (Helsinki)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik