Sport

Ötkarikás árnyékboksz

A NOB nem tiltaná a profi bunyósok ötkarikás szereplését, de még tárgyalna róla, miközben más sportágak profijai már régen indulhatnak az olimpiákon.

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) profik részvételével olyan tornát szervezne, ahol nagy pénzt is kereshetnek a résztvevők, ráadásul a legjobbak kvótát szereznének a 2016-os riói olimpiára.

A NOB egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy “tárgyalnak a projektről az AIBA-val”, mivel az ötkarikás csúcsszervezet véleménye szerint kívánatos, hogy a “legjobbak részt vegyenek az olimpián”.

A NOB a múlt évszázadban mereven ragaszkodott a Pierre de Coubertin báró által megálmodott eszméhez, azaz, hogy amatőr sportolók vetélkedése legyen az olimpia.

Ez persze valójában már nagyon régen nem igaz, nem is kell messzire mennünk a példáért: a rendszerváltás előtt a magyar élsportolók “sportállásokban” voltak egy-egy állami cégnél, ahova csak a fizetésért jártak be.

Az ezredfordulú felé közeledve a profik, például az amerikai hoki és kosárlabda ligák milliomos sztárjai is indulhattak az olimpián, de számtalan sportágban kezdtek el hatalmas pénzeket osztogatni a győzelemért.

Így tulajdonképpen a profi bokszolóknak is joguk lenne az ötkarikás részvételhez, ráadásul a profi és az amatőr ökölvívók “keveredése” anyagi és szakmai színvonalemelést hozhat a hivatásos világhoz képest filléres gondokkal küszködő amatőr ágazatnak.

Az amatőrök brit szervezeteinek viszont aggályai vannak, féltik az önállóságukat a profik kegyetlen világától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik