Sport

Negyedszerre kapitulált a Balaton

Huszonkilencedszer úszták át a vakmerő – és kitartó – profi és amatőr sportemberek a Balatont Révfülöp és Balatonboglár között.

Győztes nem volt – pontosabban volt, de 4501, ahányan teljesítették a távot -, a leggyorsabbnak egy Jövő SC-s srác, a 17 éves Ács Zsombor bizonyult, ő 1 óra 8 perc alatt úszta le az 5,2 kilométeres távot.

 

A Balaton-átúszás nem könnyű műfaj – a próbázóknak sem, hát még a szervezőknek. Tavaly az időjárás egész nyáron bekavart – így az átúszást az egyik legnagyobb hazai szabadidősport-rendezvény három évtizedes történetében harmadszor törölni kellett -, s idén júliusban is már háromszor halasztani kellett a hol viharos, hol a fagyos idő miatt.

Erre a hétvégére végre összeállt a kép. Ugyan csütörtökön még szakadt az eső, 18 fokot mértek Bogláron, de péntekre visszatért a nyár, szombaton pedig 22-23 fokos Balaton várta a próbázókat.

Szántó László főszervező nagyon számított legnevesebb visszatérő vendégére, Erdei Zsoltra, de a két súlycsoportban is profi világbajnoki címmel büszkélkedő bokszlegenda vírusos gyomorfertőzést kapott, s csak a szponzoráció gyanánt elküldött több ezer palack Arabella-ásványvíz emlékeztetett Madárra.

A rajt a révfülöpi hajóállomáson volt, ahová ingyen kompjárat – a Kisfaludy Sándor hajó – vitte át az úszókat. Reggel nyolc és délután kettő között vághattak neki a vállalkozó kedvű sportemberek a távnak, természetesen akkor, ha az orvosi vizsgálaton – vérnyomásmérés – sikeresen átmentek.

A legjobbak idejekorán vízbe csobbantak, Gergely István olimpiai bajnok vízilabda-kapus az elsők között kapaszkodott ki a habokból Boglárnál, másfél órás idejére büszke lehet – bár ez aligha jelent kárpótlást azért, amiért lemaradt a sanghaji világbajnokságról.

E sorok írója két lánya társaságában próbálkozott a tóátszeléssel, ez 2 óra 41 perc alatt sikerült is neki, a nagyobbik, 13 éves csemete 2 óra 2 perc alatt abszolválta a távot, a kisebbik – 11 éves – eredményét borítsa jótékony homály.

Ami azt illeti, egy óra elteltével már felettébb hidegnek tűnt a víz, olykor a hullámok is magasra csaptak, s időnként úgy beborult, hogy vihartól lehetett tartani. Aztán szerencsére újból kisütött a nap, s a fáradtságon kívül semmi akadálya nem volt a táv teljesítésének.

Az viszont gonosz ellenfélnek bizonyult. Három kilométertől az volt az érzése az embernek, hogy megállt az idő, mellúszásban alig-alig lehetett haladni, ha pedig megpróbálkoztam a gyorsúszással, és öt percig nem emeltem ki a fejemet a vízből, annyira eltértem az útiránytól a tökéletesen átlátszatlan vízben, hogy Boglár helyett Keszthelyen értem volna partot – már ha kibírtam volna odáig.

Persze halálos veszélyben senki sem forgott, az önkéntes vitorlás biztosítók 50-60 méterre voltak egymástól, valóságos hajóhíd gondoskodott az elfáradt próbázók kimentéséről – akinek elfogyott az ereje, azt kivitték a boglári partra, és ő is megkapta a teljesítésért járó, oly becses pólót.

Szóval, mint említettem, a férfiak között a Jövő SC 17 esztendős kiválósága, Ács Zsombor lett a leggyorsabb (1 óra 8 perc), a legfürgébb hölgy pedig Hajnal Erika volt, 1 óra 14 perces idővel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik