Sport

A sportlövő-Eb-n egy olimpiai kvóta a cél

Három-négy érem mellett legalább egy londoni helyet kell szereznie a magyar csapatnak a belgrádi olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon.

A sportlövők számára a hajrájához érkezett a kvótaszerző időszak, mivel a kedden kezdődő szerbiai kontinensviadal a puskások és pisztolyosok számára az idei utolsó, míg a koronglövőknek az utolsó előtti kvalifikáló esemény: 27 felnőtt és 11 junior versenyző képviseli a piros-fehér-zöld színeket..

Belgrádban több számban is kiváló lehetőség nyílik a jövő évi olimpián való szereplés kivívására, mivel “csak” a kontinens elitje vesz részt az eseményen, és több számban is sok kvóta talál gazdára. A férfi traposoknak és skeeteseknek 5-5 londoni helyet osztanak, de a férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses és a női kisöbű sportpuska 3×20 lövéses összetett számában is négy, a férfi kisöbű szabadpuska fekvő, illetve a női sportpisztoly számokban pedig három-három ötkarikás hely talál majd gazdára.

“Egy kvóta megszerzése egyértelmű elvárás a csapattal szemben, s azt gondolom, hogy jó esélyünk is van rá” – nyilatkozta kedden az MTI-nek Krzyzewsky Miklós, a magyar szövetség elnöke. Gerebics Rolandban, Igaly Diánában és a puskás lányokban is bízom, még úgy is, hogy előbbi kettő számában mindössze egy-egy kvótát adnak ki most. Akár más számokban is sikerülhet bravúr, így szerintem elképzelhető, hogy több indulási jog is összejöhet, de egyet kötelező begyűjteni.”

A 2004-es athéni olimpia győztesének, Igalynak a helyzetét némileg megkönnyíti, hogy az ő számában egy nemzet csupán egy kvótát szerezhet, s mivel brit, francia, német, olasz, orosz, svéd és szlovák versenyző már kvalifikálta magát korábban, ő akkor is olimpiai indulási jogot szerez, ha ezen országok valamennyi Eb-résztvevője megelőzi őt.

“Én most örömből versenyzek, s nem rakok magamra különösebb terhet, nem szeretném elrontani ezzel azt a jó érzést, amellyel az utóbbi időben lövök. Természetesen azért figyelem a kvótahelyzetet, de nem szorongok miatta” – nyilatkozta az MTI-nek Igaly.

A magyar felnőtt Eb-csapat
Férfiak:
puska: Sidi Péter (kisöbű szabadpuska fekvő, 3×40 összetett, nagyöbű sportpuska fekvő, összetett, nagyöbű standard puska), Jákó Csaba (kisöbű fekvő), Hári Péter (kisöbű fekvő)
pisztoly: Jambrik István (gyorstüzelő), Takács Tibor (gyorstüzelő, központigyújtású, standard), Pálinkás Lajos (gyorstüzelő), Boros György (központigyújtású), Szabó Béla (központigyűjtású)
futócél: Sike József (30+30, vegyes), Tasi Tamás (30+30, vegyes), Dávid Balázs (30+30, vegyes)
korong: Bokor Bálint (skeet), Somogyi Árpád (skeet), Szollár András (trap), Hegyi Norbert (trap), Bognár Richárd (dupla trap), Gerebics Roland (dupla trap), Palkovics András (dupla trap)
Nők:
puska: Joó Éva (kisöbű sportpuska fekvő, kisöbű sportpuska összetett), Veres Kata (kisöbű sportpuska fekvő, kisöbű sportpuska összetett), Karmacsi Ildikó (kisöbű sportpuska összetett), Dalmati Nóra (kisöbű sportpuska fekvő)
pisztoly: Csonka Zsófia (sportpisztoly), Babicz Sára (sportpisztoly), Tobai-Sike Renáta (sportpisztoly)
korong: Igaly Diána (skeet), Pongrátz Bianka (skeet)

Gerebics Rolandnak a britekkel, az olaszokkal és az oroszokkal nem kell számolnia (mindhárom ország begyűjtötte a maximálisan szerezhető két kvótát), de mellettük Bognár Richárd és a máltai William Chetcuti eredményével sem kell törődnie.

“Bízom abban, hogy Roland jó formában fog lőni Belgrádban, s ha ez így lesz, akkor sikerülhet a kvótaszerzés, ami nem lesz könnyű. Úgy vélem, hogy a németekkel és a svéd Hakan Dahlbyval kell majd megküzdenie a londoni helyért” – mondta az MTI-nek Vasvári Erzsébet korábbi szakágvezető, a sydneyi játékokon ötödik Gerebics edzője.

A magyar csapatból három ember vállát nem nyomja a kvótaszerzés terhe: Sidi Péter, a 3×40 lövéses kisöbű szabadpuska címvédője, valamint a pisztolyos Csonka Zsófia és a dupla trapos Bognár Richárd már biztosította helyét a játékokon, így ők “csupán” az érmekért harcolnak.

Az első magyar érdekeltségű felnőtt olimpiai szám a férfi trap lesz, melynek küzdelmeitcsütörtökön és pénteken rendezik, a mezőnyben ott lesz az utóbbi időben biztatóan szerepelt Hegyi Norbert és Szollár András is. Szintén pénteken rendezik meg a női kisöbű sportpuska 3×20 lövéses összetett számát Joó Évával, Veres Katával és Karmacsi Ildikóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik